Conform Codului civil, obligația de întreținere există doar între persoanele prevăzute de lege. Mai exact, e vorba de:
soț și soție;
rudele în linie dreaptă;
frați/surori;
alte persoane prevăzute de lege.
Ajutoare sociale. Cine le poate primi în 2020 și ce valoare au
Totuși, spuneam că nu este datorată obligația de întreținere în orice moment. De fapt, obligația de întreținere este datorară atunci când persoanele prevăzute de lege se află în nevoie, neputându-se întreține din munca sau din bunurile lor. Dar acest lucru nu este suficient pentru a fi datorată obligația de întreținere.
De asemenea, persoana care datorează întreținerea trebuie să aibă mijloacele pentru a o plăti sau să aibă posibilitatea de a dobândi aceste mijloace. În acest context, Codul civil prevede că, la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea, se va ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.
Cel mai comun caz în care este datorată obligația de întreținere este în cazul părinților care îi datorează obligație de întreținere minorului. Totuși, obligația poate să se extindă și după ce minorul devine major, dacă acesta își continuă studiile. În orice caz, obligația va înceta odată ce copilul va împlini 26 de ani.
După aceea, soții își datorează întreținere. În mod normal, aceasta dureză până la încetarea căsătoriei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.