Oamenii de știință încă nu știu ce observă. S-a stabilit că obiectul este sursa unei explozii radio rapide (FRB), fenomen spațial straniu, descoperit în 2007 și despre care se cunosc destul de puține lucruri.
Ceea ce se știe este că, în majoritatea lor, acest tip de obiecte par să-și elibereze energia dintr-un singur ”suflu”, altele prin explozii repetate de energie.
Obiectul FRB 121102 situat într-o galaxie pitică la aproximativ 3 miliarde de ani lumină de Terra, a fost observat cu ajutorul unui radiotelescop chinez, FAST, care are o deschidere de cinci sute de metri.
Astfel s-a constatat că, în decurs de numai 60 de minute, misteriosul obiect a explodat de 1.652. Ce anume a provocat aceste deflagrații urmează să fie stabilit de cercetători. Dacă vor reuși, firește.
Citește și Meteoritul de la Tunguska nu a fost meteorit! Dar nici OZN
De altfel, FRB-urile sunt dificil de studiat, în mare parte pentru că, în cele mai multe cazuri, ele se află în afara galaxiei noastre și, de obicei, la o distanță considerabilă chiar și în termeni universali. Totuși, în 2020, un FRB a fost găsit în propria noastră galaxie, iar oamenii de știință au reușit să-l identifice ca un magnetar, un fel de cadavru stelar cunoscut sub numele de stea neutronică.
Este prea devreme pentru a spune dacă toate FRB sunt magnetare sau dacă magnetarele sunt doar o posibilă sursă de FRB. De asemenea, nu știm cum magnetarele dau naștere unui FRB, așa că astronomilor le este greu să știe ce să caute în FRB 121102.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.