Potrivit experților, furtuna magnetică a început în noaptea de miercuri spre joi. Indicele de activitate geomagnetică a crescut brusc după ora 24,00, ajungând la un nivel de 7, cu un maxim de 9. Pe o scară de cinci, acest lucru corespunde unei furtuni magnetice de nivel 3.
În același timp, viteza vântului solar a crescut brusc de la 400 la peste 800 de metri pe secundă, iar densitatea plasmei interplanetare a crescut de aproape 100 de ori.
Oamenii de știință pun noua furtună magnetică pe seama unei erupții solare M1,7, produsă acum două zile. Potrivit acestora, instabilitatea câmpului magnetic al Pământului va mai dura încă două-trei zile, iar o repetare a maximelor actuale este puțin probabilă.
Citește și O erupție solară masivă ar putea perturba reţelele electrice
În plus, Pământul se confruntă acum cu unele dintre cele mai mari aurore boreale ale anului. Zona aurorală a fost localizată deasupra Peninsulei Scandinave în timpul nopții și s-a mutat acum în Canada.
De menționat că, în ultimii patru ani, pe Pământ au fost înregistrate patru furtuni magnetice la fel de puternice: pe 12 mai 2021, 14 mai 2019, 26 august 2018 și 28 septembrie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.