Tichete sociale pentru pensionarii botoșăneni. Cererile, însoțite de copia actului de identitate și cuponul de pensie din luna anterioară, trebuie depuse la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani (DAS), din strada Săvenilor nr. 12. Tichetele sociale vor putea fi ridicate de la sediul DAS începând cu 21 noiembrie 2022, între orele 8:30 – 16:30, relatează România TV.
În cazul în care beneficiarul nu se poate prezenta personal pentru a primi tichetele, acestea vor putea fi ridicate de reprezentantul său legal, care trebuie să prezinte atât actul său de identitate, cât și al beneficiarului, în original.
„Acordarea acestor tichete reprezintă încă o dovadă a faptului că suntem preocupați de rezolvarea problemelor seniorilor botoșăneni. Îi așteptăm pe pensionarii cu venituri mici să facă demersurile necesare pentru a beneficia de acest ajutor”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.
Care sunt condițiile
Tichetele se acordă pensionarilor care au peste 65 de ani, şi un venit net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular, mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat, multiplicată cu coeficientul de 1,02, respectiv 1.020 de lei.
Pensionarii care solicită aceste tichete nu trebuie să aibă venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, ori indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat. În schimbul tichetelor sociale, pensionarii obțin bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii trebuie achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuită pensionarilor odată cu înmânarea tichetelor.
Citește și Lista majorărilor aplicate din ianuarie 2023: Pensii, alocaţii, ajutoare şi salarii
Este vorba de o serie de majorări la pensii, alocaţii, ajutor pentru facturi, alimente sau lemne de foc. Într-o intervenție la Antena3 CNN, Sorin Grindeanu a dezvoltat acest subiect, precizând care vor fi majorările pe care le vor primi românii din ianuarie 2023.
- Alocaţii: un plus de 5,1%
- Pensii: majorare de 15% fără ajutor sau de 11,92% plus ajutor, ceea ce va însemna 4.000 lei în luna ianuarie
- Ajutor pentru mâncare - 250 de lei
- Ajutor pentru facturi: 1.000 lei un singur ajutor sau 100 - 150 de lei/ lună
- Ajutor lemne - până la 350 de lei, în funcţie de venit
- Salariul minim: 3.000 lei brut.
Peste 4,4 milioane de pensionari ar putea primi în prima lună a anului un venit total 4.000 de lei, potrivit unei propuneri a PSD. Este vorba despre 95% din numărul total al pensionarilor. Este o variantă asumată public de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, iar suma se referă la pensie plus un ajutor one-off.
La începutul acestui an, de un astfel de ajutor au beneficiat doar cei care aveau o pensie mai mică de 1600 de lei pensia, venitul total nu trebuia să depășească 2.200 de lei. Acum vor fi mult mai mulți beneficiari, spune Marcel Ciolacu, astfel că pot primi toţi cei care au pensie mai mică de 4.000 de lei.
Cine se poate încadra la acest ajutor
Vârstnicii cu o pensie de 2.500 de lei vor primi în luna ianuarie în plus de 1500 de lei, adică 4000 de lei. De asemenea, cei cu o pensie de 1.900 de lei ar urma să primească în ianuarie un ajutor de 2200 de lei, astfel că totalul va ajunge tot la 4000 de lei.
"Pensiile nu cresc cu același procent pentru toată lumea", a anunţat, în urmă cu câteva zile ministrul Marius Budăi. "Ca să înțeleagă toată lumea, pensiile nu se majorează în același procent pentru toată lumea. Pensiile cuprind în interiorul lor puncte de pensie și noi majorăm valoarea punctelor de pensie, valoarea punctului de pensie, așa cum este și legal și constituțional. Deci nu majorăm același procent.
Eu sunt susținătorul unei majorări pentru toată lumea, pentru că toți au contribuit, unii mai mult, alţii mai puțin, dar trebuie, de altfel să fim și conștienți de perioada grea pe care o traversează întreaga lume, nu numai România, acum să sprijinim categoriile vulnerabile. Practic, trebuie să facem tot posibilul să nu lăsăm pe mine la marginea societății", a punctat ministrul Muncii, Marius Budăi. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.