Publicitate
O poveste de perseverență, de încredere și speranță scrisă de cei doi tineri într-o perioadă în care Cuba traversează vremuri dificile.
Totul a început în 2016, când ideea proiectului a început să se înfiripe în mintea lui Josuhe Pagliery. „Proiectul a luat naștere într-un moment istoric”, spune graficianul în vârstă de 43 de ani, responsabil de designul vizual al jocului, lansat pe 2 aprilie. David Darias s-a ocupat de programare.
Cuba și Statele Unite cunoșteau, atunci, o perioadă de dezgheț a relațiilor lor, sub președinția lui Barack Obama (2009-2017) și insula comunistă atrăgea toate privirile. Inclusiv a unei fundații americane, crowdfunding, astfel că Josuhe Pagliery pleacă în Statele Unite, unde povestește jurnaliștilor despre visul său de a crea un joc video cubanez independent.
În 2018, internetul devine disponibil pe telefoanele mobile în Cuba, iar costurile de conectare scad drastic, în condițiile în care, până atunci se putea intra pe rețeaua mondială doar în locuri publice și la prețuri mari. Dar după această „perioadă strălucitoare” a venit „furtuna perfectă pentru a anula proiectul”, spune Josuhe. Tensiunile politice reapar însă sub Donald Trump (2017-2021), care întărește sancțiunile economice împotriva Havanei, Cuba se scufundă apoi într-o gravă criză economică post-Covid.
Visul
„Instabilitatea este ceea ce a caracterizat acest proiect pe parcursul dezvoltării sale”, rezumă David Darias, 35 de ani, fost profesor la Universitatea din Havana și acum programator independent, în camera apartamentului său care îi servește drept studio.
Au fost desigur constrângerile financiare, la care s-a adăugat un conflict asupra numelui jocului, îndoielile și, mai ales, provocările tehnologice generate de embargoul american, în vigoare din 1962.
Folosirea permanentă a unui VPN (rețea privată virtuală), backup-uri complicate de pene de curent, iar lista problemelor poate continua. „Cele mai cumplite două momente au fost când am pierdut, din cauza unei întreruperi de curnte, a muncii noastre pe o săptămână întreagă”, și-a amintit David.
După patru ani de muncă, sute de scrisori adresate diferiților editori internaționali, dar fără nici un răspuns, cei doi prieteni au decis să facă un „demo gratuit pentru a lăsa măcar o urmă a tuturor eforturilor noastre”, spune Joshua.
Atunci Dear Villagers, un editor francez cu sediul în Montpellier, a văzut munca cubanezilor și a decis să-i sprijine pentru ca aceștia să-și poată „împlini visul”, a explicat Francis Ingrand, fondatorul companiei care publică aproximativ zece jocuri video pe an.
Legendă
„Întotdeauna mi-au plăcut proiectele originale. Iar cel al cubanezilor a fost o adevărată senzație pentru noi. Jocul ne-a vorbit, practic”, a adăugat el, lăudând tenacitatea celor doi dezvoltatori care „au realizat ceva nebunesc!” Jocul 2D, cu ilustrații desenate manual, invită jucătorii să dezvăluie misterul „Insulei Zâmbetelor” luptând cu monștri și rezolvând puzzle-uri.
În comunitatea de jucători de pe insulă, proiectul, după ce a stârnit curiozitatea, devenise o „legendă”, întrucât a durat atât de mult până să se concretizeze, râde Luis Antonio Noa, 27 de ani, gazda unui canal YouTube dedicat gamerilor de jocuri video din Cuba.
Pentru Carlos Oscar Anaya, 29 de ani, care conduce canalul, jucătorii cubanezi -- care navighează între jocuri gratuite, hack-uri și jocuri publicate local -- sunt obișnuiți ca jocurile video cubaneze să fie „mai educative”. Dar „Saviorless” este „un joc cu o intrigă mai întunecată care caută doar să distreze”, spune el, subliniind „frumusețea grafică și muzicală”. Acum speră că „va ajunge la un public larg și va pune Cuba pe harta jocurilor video” din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.