Publicitate
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că autoritățile care acordă ajutor de șomaj pentru o perioada mai lungă față de cea stabilită inițial unei persoane, nu au dreptul să ceară banii înapoi. Curtea a arătat că persoană nu este responsabilă de greșeala oficialilor. În plus, prin faptul că au acționat în instanța persoană respectivă, autoritățile i-au încălcat dreptul la proprietate.
De unde a pornit problema
Cazul s-a întâmplat în Croația, unde o femeie a primit ajutor de șomaj din anul 1995 până în anul 2001. Autoritățile nu i-au mai dat bani din 2001, însă au constatat că trebuia să nu mai beneficieze de acești bani încă din 1998. Femeia a fost dată în judecată, unde i s-a solicitat returnarea sumelor primite în perioada 1998-2001, în 60 de rate cu dobândă.
Această a refuzat să plătească și a cerut ajutorul CEDO pentru a lămuri situația.
CEDO a reținut că femeia nu este vinovată, întrucât a obținut ajutorul de șomaj în mod legal și nu a încercat să inducă în eroare autoritățile croate pentru a primi mai mulți bani decât trebuia. În plus, cât timp autoritățile i-au acordat ajutorul de șomaj, femeia era îndreptățită să creadă că banii pe care îi primește i se cuvin, deoarece nu a fost înștiințată cu privire la un termen limita până la care avea dreptul să beneficieze de ajutor de șomaj.
Un nou tip de PENSIE ar putea apărea în România
„Având în vedere faptul că este bolnavă și nu are niciun venit, autoritățile locale i-au încălcat drepturile, punând o povara individuală excesivă asupra ei”, a mai precizat CEDO.
CEDO consideră că autoritățile croate sunt responsabile să verifice perioada în care femeia avea dreptul la ajutor de șomaj, iar faptul că această a primit bani timp de trei ani în plus față de perioada stabilită este exclusiv culpa autorităților. De asemenea, încercând să recupereze banii oferiți din greșeală, autoritățile au încălcat dreptul de proprietate al femeii.
Pentru aceste considerente, CEDO a hotărât că statul croat trebuie să îi plătească femeii despăgubiri pentru daune morale în valoare de 2.600 de euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.