Publicitate
"Principiile la care am convenit pe pachetul de energie vor fi prinse în ordonanţa ce va trece în prima şedinţă de guvern, mâine sau poimâne, pentru că, aşa cum am promis, până pe 1 septembrie, vom avea o ordonanţă de guvern nouă în ceea ce priveşte reglementarea pieţei energiei. Elementele de noutate sunt următoarele: apare noţiunea de preţ de referinţă, calculat în funcţie de o formulă complicată, care are ca bază preţul de achiziţie, recunoaşterea unor investiţii şi o cotă de profit. Ceea ce depăşeşte acest preţ de referinţă, la vânzare, va intra într-un fond de solidaritate, într-un cont deschis la Ministerul de Finanţe, unde se va plăti compensarea acordată consumatorului final, adică persoane fizice, persoane juridice. Un element de noutate aici este că apare şi contingentare la anumite cantităţi, pentru că încurajăm şi compensăm, dar trebuie să avem un punct de referinţă şi la consumurile anterioare, de un an, de doi ani, nu merge la nesfârşit. De asemenea, tot ce înseamnă parte socială, spitale de stat sau private, cămine de bătrâni de stat sau private, tot ce înseamnă zonă socială va avea preţ acoperit în totalitate, fără niciun fel de discuţie", a declarat Tudose.
Potrivit lui Mihai Tudose, un element de noutate care va fi introdus prin această ordonanţă care va reglementa piaţa energiei îl reprezintă implicarea mult mai activă a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei, fiind prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene.
"Un alt element de noutate îl reprezintă implicarea mult mai activă a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei. Vor fi prevăzute amenzi pentru nerespectarea unor termene. Astăzi, când stăm de vorbă, tot ce înseamnă lanţ între producător şi consumatorul final are întârzieri de două-patru-cinci luni la livrat documentele pentru decontare. Pe noua ordonanţă vor fi nişte termene foarte bine prevăzute, de maxim o lună, cine nu se conformează va plăti amendă. De asemenea, obligativitatea pentru cei din acest lanţ execuţie - furnizare de a-şi înmagazina gaze, pentru că vorbim de o ordonanţă pe termen de un an, 1 septembrie - 31 august 2023, de a-şi asigura rezerve, de a-şi asigura stocuri, a face contracte cu cei care înmagazinează, firme specializate în acest sens, fiindcă nu este vorba doar de preţul energiei, ci şi de continuitatea în aprovizionarea cu energie. Faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii - pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp - şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, fiindcă trebuie să fim solidari cu poporul român şi cu economia lui", a mai spus Tudose.
Citește și: Majorările pensiilor și salariilor. Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră
Premierul Nicolae Ciucă a făcut mai multe precizări legate de majorarea salariilor și pensiilor din România.
Prim ministrul a declarat, marţi, că, în funcţie de evoluţia colectărilor la buget şi de discuţiile din coaliţie, se va lua o decizie privind pachetul de măsuri sociale propus, menţionând că pentru a putea majora pensii şi salarii trebuie să fie banii necesari.
"Legat de acea propunere pentru majorarea salariilor, un nou set de măsuri sociale, vă rog să aveţi încredere că, la nivelul coaliţiei de guvernare, atât Partidul Naţional Liberal, cât şi Partidul Social Democrat, cât şi UDMR, am avut de fiecare dată în dezbatere măsurile prin care să realizăm protejarea populaţiei şi, în mod deosebit, protejarea economiei. Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă, întrebat în legătură cu propunerea PSD de majorare a salariului minim la 3.000 lei.
El a adăugat că până acum au fost măsuri pentru cetăţenii vulnerabili şi au fost mărite salariile în sectorul bugetar.
"Ştiţi foarte bine că în pachetele de sprijin de până acum am avut două măsuri, care au vizat cetăţenii vulnerabili şi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Am avut, de asemenea, discuţii cu partenerii noştri sociali şi ne-am angajat că în momentul în care vom finaliza rectificarea bugetară, în funcţie de posibilităţile bugetare, vom majora şi salariile şi ne-am permis să asigurăm o pătrime din ceea ce rămăsese neacordat în conformitate cu prevederile Legii 153", a menţionat premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.