Moneda a fost găsită de un soldat israelian în timpul unui exerciţiu militar desfăşurat în zona lanţului muntos Carmel.
Moneda a fost bătută în oraşul antic Geva Philippi, cunoscut şi sub numele de Geva Parashim, în perioada romană oraşelor fiindu-le acordat dreptul de a făuri propriile monede.
Gazprom a ÎNCHIS robinetul la conducta de gaze. Nu mai livrează
Pe avers, moneda are înfăţişat capul împăratului roman Antoninus Pius, care a domnit între anii 138-161 e.n.
Reversul îl înfăţişează pe zeul sirian al Lunii, Men, înconjurat de textul "al oamenilor din Geva Phillipi".
Pe monedă este marcat de asemenea anul 217 (158-159 e.n.), potrivit The Times of Israel şi The Jerusalem Post.
Donald Tzvi Ariel, directorul Departamentului de Numismatică al IAA, a declarat că moneda a fost bine conservată şi este o descoperire rară. "Această monedă se alătură (unui număr de) doar unsprezece astfel de monede din locaţii cunoscute din colecţia Departamentului Comorilor Naţionale. Toate monedele au fost găsite în nordul Israelului, de la Megiddo şi Zippori la Tiberias şi Arbel", a spus Ariel, citat de media israeliene.
În Geva, localitate situată la poalele, la marginea văii Jezreel, regele Irod client al romanilor, şi-a stabilit unităţile de cavalerie.
În timpul Marii Revolte, 66-73 e.n., forţe locale şi romane au plecat din acel loc pentru a lupta împotriva rebelilor evrei.
Potrivit IAA, moneda a fost probabil pierdută de proprietarul său pe unul dintre drumurile care traversau regiunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.