Potrivit sursei citate, prezenţa minei marine, care plutea în derivă, la o distanţă de aproximativ 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanţa, a fost semnalată autorităţilor române în dimineaţa zilei de sâmbătă, în jurul orei 8,00, de către cargoul turcesc "Ahmet Kan".
Conform procedurilor operaţionale, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat intervenţia rapidă a echipei de scafandri de luptă EOD (specializaţi în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice), aflată în serviciul de luptă permanent, precum şi pregătirea puitorului de mine "Viceamiral Constantin Bălescu" pentru a ieşi pe mare.
Echipa de scafandri EOD, care s-a deplasat la locul indicat cu două ambarcaţiuni rapide, a neutralizat mina prin distrugere, după ce au fost luate toate măsurile de siguranţă, misiunea fiind terminată în jurul orei 10,40, fără a mai fi necesară intervenţia puitorului de mine "Viceamiral Constantin Bălescu", arată sursa citată.
Forţele Navale precizează că de la începutul războiului din Ucraina şi până în prezent au fost confirmate şi distruse aproximativ 40 de mine marine în bazinul vestic al Mării Negre.
"Aceasta este cea de-a patra intervenţie a scafandrilor de luptă EOD ai Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. Prima intervenţie a avut loc în luna martie, la o distanţă de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârşitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanţă de aproximativ 4 km de ţărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfăşurat în luna septembrie", se menţionează în comunicat.
Citește și Nicușor Dan este fericit: ”Este un moment de bucurie pentru București”
"Este un moment de bucurie pentru Bucureşti, primele 15 din cele 100 de tramvaie pe care le avem contractate cu Astra Arad. În afară de cele 100 de tramvaie, mai avem în ultima fază a achiziţiei 100 de autobuze electrice, bani europeni, ca tramvaiele, 100 de troleibuze, bani din fondul de mediu. De asemenea, o să lansăm curând achiziţia pentru 22 de troleibuze, pentru care ne-a fost acceptată finanţare prin PNRR şi, de asemenea, am mai depus şi solicitări, dar suntem în competiţie cu alte localităţi, pentru alte 44 de alte tramvaie şi solicitare de finanţare pentru 150 de alte autobuze", a afirmat Nicuşor Dan.
El a mai spus că investiţiile sunt estimate la 1 miliard de euro, bani europeni sau nerambursabili atraşi pentru Bucureşti.
"Am încercat în anii aceştia să ne concentrăm pe lucrurile importante, 200 de milioane de euro aceste tramvaie, 500 de milioane de euro pentru care am lansat achiziţia - modernizarea liniilor de tramvai, 200 de milioane de euro investiţii în reţeaua de termie, pentru care am atribuit deja şi s-a început proiectarea şi din primăvară o să vedeţi lucrările, 50 de milioane de euro autobuze electrice, 50 de milioane de euro troleibuze. Asta înseamnă 1 miliard de euro bani europeni sau nerambursabili pe care îi atragem prima oară pentru Bucureşti şi asta cred că trebuie să facă primarul", a arătat Nicuşor Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.