Într-un interviu acordat Reuters, directorul financiar al Michelin, Yves Chapot, a apreciat că actuala criză provocată de pandemie este probabil cea mai gravă cu care s-a confruntat grupul de la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, dar Michelin rămâne puternic.
"Avem mijloacele de a trece cu bine prin această criză", a afirmat Chapot.
Testele de stres au arătat că firma dispune de suficient numerar şi echivalente de numerar, fără a avea nevoie să acceseze liniile de credit confirmate, se arată într-un comunicat al Michelin.
În data de 28 aprilie, Michelin avea 2,3 miliarde de euro numerar şi echivalente de numerar, precum şi 1,5 miliarde de euro în linii de credit confirmate, pe care nu a avut nevoie să le acceseze.
De asemenea, nu există obligaţiuni scadente înainte de primul semestru din 2022.
"Nu am cerut niciun fel de împrumuturi garantate de stat, am exclus asta din start ... credem că acest ajutor ar trebui să ajungă la companiile care se confruntă cu dificultăţi", a declarat Chapot.
Michelin închide o uzină! Află ce s-a întâmplat
Producătorul auto francez Renault a primit împrumuturi garantate de stat în valoare de cinci miliarde de euro, pentru a atenua impactul crizei provocate de epidemie.
În primul trimestru din 2020 vânzările Michelin au scăzut cu 8,3%, la 5,33 miliarde de euro, în urma diminuării cererii pentru anvelope, după impunerea restricţiilor pe plan global.
Pentru a atenua impactul financiar al iminentei recesiuni, grupul a redus luna trecută cheltuielile de investiţii cu 500 milioane de euro şi a diminuat nivelul dividendelor propuse cu 330 milioane de euro.
În 23 aprilie, Michelin România a anunţat că reia progresiv producţia de anvelope la fabrica din Zalău, după ce aceeaşi măsură fusese luată, începând cu 8 aprilie, la fabrica de cord din localitate.
"Din data de 21 aprilie, activitatea de producţie de la Zalău Anvelope este reluată progresiv. Măsurile sanitare necesare au fost implementate, conform cu legislaţia în vigoare şi cu reglementările interne, prioritatea noastră fiind să protejăm sănătatea şi siguranţa angajaţilor noştri", au precizat oficiali din cadrul companiei.
Potrivit sursei citate, uzina de la Floreşti rămâne deocamdată închisă, cu excepţia anumitor activităţi critice sau cu foc continuu, care au un program specific.
Compania oprise producţia în toate cele trei fabrici din România la finalul lunii martie.
Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România aproape 3.000 de angajaţi, trei uzine - două la Zalău şi una la Floreşti - şi o reţea comercială. Începând cu anul 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.