Cel mai mare cutremur, cu o magnitudine de 5,6 pe scara Richter, a avut loc în dimineața zilei de 24 februarie. A fost cel mai puternic dintr-o mulțime de seisme care continuă să zdruncine capitala Reykjavík și orașele din jur, unde trăiesc două treimi din islandezi. Două cutremure mai mari - peste magnitudinea 5,0 - au lovit pe 27 februarie și 1 martie.
Cutremurele au cauzat puține daune până acum, deși administrația rutieră și costieră din Islanda a raportat mici fisuri pe drumurile din zonă și căderi de stânci pe versanți abrupți în apropierea epicentrului.
Un profesor de vulcanologie de la Universitatea din Islanda spune că este foarte probabil să aibă loc o intruziune de magmă în scoarța Pământului acolo. Magma s-a apropiat de suprafață, și, cu mai mulți vulcani în zonă, oficialii locali au avertizat că o erupție ar putea fi iminentă.
Elísabet Pálmadóttir, specialist în pericole naturale la Oficiul Meteorologic Islandez, a declarat pentru CNN că autoritățile desfășoară echipamente de supraveghere în zonă, de la GPS și monitoare de cutremure până la camere web și detectoare de gaze.
Citește și: CUTREMUR și astăzi în GRECIA. Ce magnitudine a avut
Nici ea nu-și amintește să fi experimentat vreodată atât de multe cutremure într-o perioadă atât de lungă de timp. Ea avertizează că un eveniment mai puternic ar putea fi un motiv de îngrijorare și estimează că zona ar putea înregistra un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare.
"Pe baza modelului actual, niciun oraș important nu este în pericol", a declarat vulcanologul Ármann Höskuldsson pentru CNN, adăugând că Aeroportul Internațional Keflavík - una dintre cele mai directe conexiuni între Islanda și restul lumii - va fi, de asemenea, în afara pericolului.
Cu toate acestea, drumul principal care leagă aeroportul de capitală, Reykjavík, ar putea fi afectat, la fel ca unele linii electrice, a adăugat el.
Spectrul unei erupții majore amintește de erupția Eyjafjallajökull din 2010, care a provocat una dintre cele mai mari întreruperi ale traficului aerian din lume după cel de-al doilea război mondial, dar Pálmadóttir spune că o erupție de cenușă similară este puțin probabilă în situația actuală.
În ultimele 24 de ore, cutremurele s-au diminuat în mare măsură - dareste posibil ca pauza să fie temporară. „Cu siguranță nu s-a terminat”, spune Pálmadóttir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.