Erupția solară, cunoscută oficial sub denumirea „ejecție de masă coronală” (CME), a fost observată sâmbătă pe partea Soarelui care se află direct în fața Pământului. Un astfel de fenomen are loc în momentul în care intrăm într-o perioadă de activitate solară crescută, potrivit news.sky.com.
Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) a avertizat că această furtună geomagnetică ar putea provoca fluctuații ale rețelei electrice cu alarme de tensiune la latitudini mai mari, acolo unde Pământul este mai expus. De asemenea, și sateliții ar putea fi afectați și ar putea prezenta „neregularități de orientare”. În această situaţie, aceştia ar trebui redirecţionaţi de la sol.
Avertizare meteo. Cod portocaliu de ploi torențiale și vânt puternic
Furtuna geomagnetică ar putea ajunge la categoria G2, care este moderat de puternică, potrivit agenției.
Potrivit serviciului de meteorologie american, Met Office, „aurora este posibilă până pe data de 11, în mare parte din Scoția, deși cantitatea de nori este în creștere, ceea ce înseamnă că observațiile sunt puțin probabile. Există o mică șansă ca aurora să ajungă în nordul îndepărtat al Angliei și în Irlanda de Nord în această seară, dar întreruperile de nori și, prin urmare, observările sunt mai probabile în Irlanda de Nord”.
Specialiştii estimează că erupția nu va provoca perturbări majore, așa cum s-a întâmplat în cazul evenimentului Carrington, care a avut loc în anul 1859, considerat cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată. Carrington a avut drept consecinţă o auroră boreală vizibilă pe tot cerul, chiar și la latitudini mult mai apropiate de ecuator. Aurora a fost consemnată, în rapoartele vreme, ca fiind chiar mai strălucitoare decât lumina unei luni pline, potrivit RTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.