Într-un articol publicat în revista Nature Communications, oamenii de știință arată că acumularea de apă dulce se datorează topirii gheții arctice. În prezent, apa dulce se află deasupra apei sărate și este menținută de vânturile din Marea Beaufort, formând un fel de cupolă de apă.
Dacă vânturile scad în intensitate, apa dulce va pătrunde în Atlanticul de Nord, inclusiv în Marea Labrador. Acest lucru, la rândul său, va afecta curenții oceanici mari din Oceanul Atlantic, precum și circulația apelor reci și calde.
Concluzia cercetătorilor se bazează pe simulări de circulație oceanică care au urmărit răspândirea apei dulci în Marea Beaufort între 1983 și 1995. S-a dovedit că cea mai mare parte a apei dulci a ajuns în Labrador prin arhipelagul canadian arctic. De-a lungul acestui fenomen, salinitatea Mării Labrador a scăzut cu 0,2-0,4 unități la mie.
Citește și Vouchere de vacanță. Olguța Vasilescu aruncă BOMBA
În prezent, volumul de apă dulce din Marea Beaufort este de două ori mai mare decât data trecută și se ridică la 23 de mii de kilometri cubi. Deși nu se poate prezice impactul exact al unei astfel de bombe de apă dulce asupra Atlanticului, oamenii de știință cred că aceasta va avea un impact serios asupra climatului întregii emisfere nordice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.