Timp de un an
Dezertări, secrete, intoxicări, minciuni și piste false? Războiul Rece ne obișnuise cu tot acest arsenal. Ceea ce este nou este utilizarea masivă a rețelelor sociale. Beijingul le-a folosit pentru a nega, fără a convinge, dezertarea lui Dong Jingwei.
În actuala perioadă de tensiuni internaționale în care a intrat lumea, serviciile de spionaj și contraspionaj joacă un rol major. În special atunci când aparțin națiunilor aflate în fruntea crizei, acestea trebuie să informeze liderii mai mult ca niciodată despre intențiile concurenților și/sau aliaților lor. Nu fără a le proteja și împotriva atacurilor adverse. Iar pentru Beijing, aceasta este o afacere foarte serioasă.
Informații despre Covid
Jurnalistul-scriitor Roger Faligot, cu un simț infailibil pentru domeniul spionajului, a observa că Dong Jingwei nu este străin de contraspionajul francez. Într-o ediție revizuită și extinsă a clasicului său ”Les Services secrets chinois*, el notează că, în 2008, în timp ce era responsabil de Guoanbu pentru regiunea chineză Hebei, Dong Jingwei a supervizat operațiunile de spionaj pentru departamentul Hauts-de-Seine.
Faligot consideră, de asemenea, că uimitorul caz al celor doi agenți DGSE condamnați pentru spionaj în favoarea Chinei ar putea fi legat de posibila dezertare a lui Dong Jingwei. Dar, în acest moment, contextul dispariției sale ciudate rămâne un zvon, inclusiv faptul că spionul chinez a călătorit în SUA cu informații valoroase despre răspândirea Covid-19 din laboratorul P4 al Institutului de Virusologie din Wuhan. Faligot, care vorbește, citește și scrie chineză (printre alte limbi), l-a urmărit pas cu pas pe Dong Jingwei timp de ani de zile, cu mult înainte ca acesta să dispară.
COVID-19. Pacientul ZERO? Răsturnare de situație
Acesta a declarat pentru Le Point că se întreba cu privire la elementele pe care le avea la dispoziție despre "cum a devenit Wuhan centrul de concentrare a cercetărilor duale conduse de Armata Populară de Eliberare (APL) privind virușii. Din ce în ce mai multe dovezi, chiar și după ce am terminat de scris cartea mea, îmi sugerează că a avut loc un accident/eroare de manipulare din cauza acestei ”hiperplazii”, motiv pentru care au dispărut martori științifici interesanți”.
Războiul cibernetic
Serviciile chineze sunt cunoscute ca fiind deosebit de agresive în războiul cibernetic. Ideea că hackerii chinezi ar putea acționa independent de guvern este o pură fantezie. În cazul foarte mediatizat al celor doi hackeri chinezi, Li Xiaoyu și Dobg Jizhi, cei doi acuzați au încercat să pătrundă în companii occidentale care lucrează la Covid-19 în Europa și Asia, dar și în companii care lucrează pentru armata americană.
Aceștia acționau în legătură cu biroul Guoanbu din Guangzhou, subliniază Roger Faligot. Această ultimă carte a unui autor renumit la nivel internațional pentru cunoștințele sale detaliate despre serviciile chinezești se bazează pe cercetările sale constante în presa online chineză, precum și pe vizitele și contactele sale la fața locului. Această cea din urmă carte a lui Faligot conține și o mare surpriză: lista completă a serviciilor chineze care au existat din 1949 până în 2021, cu numele conducătorilor lor în caractere latine și ideograme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.