Phishing-ul este considerat de multe ori unul dintre cele mai înşelătoare tipuri de atacuri cibernetice pentru că este bazat pe tehnici de social engineering şi poate trece neobservat. În majoritatea cazurilor, infractorii creează copia unui landing page cunoscut, încurajând victima să-şi introducă datele de autentificare împreună cu orice alte informaţii valoroase sau să plătească pentru servicii inexistente. Consecinţele unor astfel de atacuri pot varia de la pierderi de bani, până la compromiterea unor întregi entităţi, unde angajaţii nu au fost suficient de atenţi şi le-au dat infractorilor datele de autentificare pentru a accesa sistemul.
În T3 au fost detectate peste 137,382 milioane de tentative de a vizita site-uri de phishing, peste jumătate din cifra înregistrată pe tot parcursul întregului an 2017. Creşterea rapidă a atacurilor de phishing continuă tendinţa din trimestrele anterioare ale anului 2018.
Peste o treime din totalul atacurilor de phishing au vizat bănci, sisteme de plată şi comerţul electronic, în creştere de la 20%, în T2.
Ţara cu cel mai mare procent de utilizatori atacaţi în T3 a fost Guatemala, cu aproape 19%, depăşind liderul din trimestrul anterior, Brazilia, care s-a clasat acum pe locul al doilea, la mică diferenţă, cu 18,6%. Pe locul al treilea s-a aflat Spania, cu 17,5% dintre utilizatori, vizaţi de atacurile de phishing.
Experţii Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii să ia o serie de măsuri pentru a se proteja de phishing, precum verificarea adresei link-ului şi e-mail-ul expeditorului pentru a se vedea dacă sunt reale, precum şi folosirea unei conexiuni sigure. Pentru siguranţă maximă, experţii recomandă instalarea unei soluţii VPN care criptează traficul. Într-o conexiune neprotejată, infractorii cibernetici pot să vă direcţioneze, fără să observaţi, către pagini de phishing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.