Nu consuma niciodată aceste alimente pe caniculă. Alimentele foarte reci consumate în perioadele caniculare pot avea efect dăunător, întrucât determină contracţia vaselor de sânge. Nu doar că vă veţi încălzi şi mai mult, ci chiar puteţi suferi un infarct sau un atac cerebral.
Profesorul Peter McNaughon, de la prestigioasa Universitate Cambridge, desfiinţează mitul băuturilor reci pe caniculă. Explicaţia specialistului este simplă: consumând băuturi calde sau fierbinţi, nu faceţi decât să creşteţi temperatura corpului. Nervii care se regăsesc în cavitatea bucală şi sistemul digestiv vor stimula creierul să producă mai multă transpiraţie, care prin evaporare, va produce răcorirea corpului. “Apa se evaporă foarte repede de pe piele, iar atunci corpul se răceşte”, spune McNaughon, citat de Deutsche Welle.
Coronavirus. Franța schimbă regulile pentru TURIȘTII străini
Deşi oamenii se simt şi mai înfierbântaţi în momentul în care consumă băuturi sau alimente calde, “în momentul în care încep să transpire, vor începe să se simtă răcoriţi”, adaugă şi dr. Cristopher Gordon, expert în “termoreglare umană” la Universitatea din Sydeny. Transpiraţia este un proces vital pentru organism. În cazul în care acesta nu ar avea loc, în medii cu temperaturi foarte ridicate, atunci temperatura corpului ar creşte periculos de mult, provocând atac cerebral şi deces.
Acesta este motivul pentru care medicii recomandă ca, în loc să alegeţi un frappe cu gheaţă sau sucuri răcoritoare, mai bine consumaţi un ceai cald sau mâncare caldă şi foarte condimentată, care are acelaşi efect de creştere a temperaturii interne. În plus, alimente iuţi, precum ardeii chilli, conţin o substanţă numită capsaicină, care acţionează asupra receptorilor nervoşi din cavitatea bucală şi din tractul digestiv şi intensifică activitatea glandelor sudoripare, potrivit RTV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.