Publicitate
Cu ocazia prezenței sale la interviurile DCNews, moderate de jurnalistul Bogdan Chirieac, rectorul ASE, Nicolae Istudor, a vorbit despre noutățile privind procesul de admitere la facultățile de profil economic din cadrul instituției pe care o conduce din acest an, dar și despre cum se vor modifica acestea în următoarele sesiuni.
”Am scos la concurs, în total, 7.700 locuri, din care 900 pentru învățământul la distanță. Din cele 7.700 locuri, 3.130 sunt cu finanțare de la buget, restul învățământ cu taxă. Săptămâna viitoare o să începem și admiterea de la programul de masterat, între 18 și 20 iulie. Acolo avem 4.130 locuri din care 1.900 la buget. La școlile doctorale avem scoase la concurs 230 locuri, suntem chiar în perioada de înscrieri și stăm destul de bine, suntem undeva la 180 de înscriși și avem 115 locuri la buget”, a spus Nicolae Istudor.
Cele 12 facultăți din cadrul ASE
Rectorul ASE a enumerat toate cele 12 facultăți din cadrul Universității, precizând unele informații importante despre unele dintre acestea.
Administrarea Afacerilor, cu predare în trei limbi străine (FABIZ): Engleză, Franceză și Germană, o facultate care crește frumos în ultimii ani, Management și Administrație Publică; Business și Turism; Contabilitate și Informatică de Gestiune; Cibernetică Statistică și Informatică Economică; Drept, cea mai tânără facultate și despre care avem o veste bună, avem o primă generație de absolvenți, 58 de studenți s-au înscris la licență, la Universitatea Ioan Cuza din Iași, pentru că noi nu am avut autorizare pe acest program. Încercă să obținem toate avizele pentru a susține licența la noi în universitate anul viitor și sper să reușim. Există șanse mari să obținem avizul de la ARACIS; Economie Teoretică și Aplicată, Economie Agroalimentară și a Mediului; Finanțe; Management; Marketing; Relații Economice Internaționale.
Acestea sunt facultățile care organizează programe de licență și mai avem acea facultate de Business School, unde avem programe de MBA (masterat în administrarea business-ului), unde avem o veste bună, suntem singura universitate în care ambele programe de MBA, cel româno-canadian și cel româno-francez, sunt acreditate internațional. Cursurile se desfășoară în limba engleză și franceză, este vorba despre absolvenți care au o oarecare experiență. Candidații trebuie să aibă trei ani în producție și vin pentru a se pregăti în domeniul managerial, adică pentru a deveni șefi ai organizațiilor,” a mai spus Nicolae Istudor.
Cum se schimbă admiterea în următorii ani
În privința metodologiei de admitere din următorii ani, rectorul ASE a declarat că lucrurile se schimbă încetul cu încetul și că în cele din urmă, conducerea înclină pentru a introduce admiterea prin examen la toate facultățile.
”Menținem sistemul de admitere pe bază de eseu motivațional la toate facultățile. Copiii trebuie să argumenteze de ce ar alege facultatea din cadrul universității noastre. Eseul motivațional îl cerem pentru toți candidații de la toate facultățile. Avem două facultăți Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, respectiv Facultatea de Drept unde am introdus examenul pe bază de evaluare de cunoștințe, pe bază de bibliografie tematică. Media finală de admitere pentru aceste două facultăți va fi pe două componente, admitere pe bază de test grilă, la limba română și la economie. După 2013, când am organizat ultima admitere, am revenit cu această metodă și probabil că încet vom introduce admiterea la toate facultățile pentru a reduce gradul de abandon în timpul școlarizării. Sunt mulți copii care renunță sau nu fac față.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.