Profesorul de economie Nouriel Roubini folosește pentru crizele financiare termenul ”lebede albe”, în contrapondere la ”lebedele negre”, definiție inventată de profesorul de filosofie Nassim Nicholas Taleb pentru ”evenimentele care apar pe neprevăzute, precum tornadele”. Roubini a demonstrat că situațiile de criză reprezintă rezultatul logic al ”vulnerabilităților de natură economică și financiară și al greșelilor politice”.
”Sunt vremuri când trebuie să ne așteptăm la apariția unui moment de cotitură sistemică: creșterea se transformă în dezastru, bulele plesnesc. Asemenea evenimente nu sunt ”necunoscutele necunoscute”. Sunt, mai degrabă ”necunoscute cunoscute”, scrie Roubini într-un articol publicat în cotidianul britanic The Guardian.
În materialul său, renumitul analist prezintă câteva dintre asemenea evenimente. Cum ar fi concurența Statelor Unite cu ”patru țări revizioniste și, potențial aliate, adică Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Țări care, în opinia expertului, vor să provoace schimbarea ”ordinii mondiale sub conducerea SUA”.
Citește și Vine criza? Da, spun economiștii lumii, inclusiv Nouriel Roubini
De aceea sunt atât de importante alegerile prezidențiale din SUA din aceast an. Pentru că, explică Roubini, votul poate conduce la modificări în politica globală a Washingtonului. Dacă alegerile americane SUA se vor transforma într-un nou scandal din cauza numărării voturilor și acuzațiilor de falsificare, acest lucru va juca în favoarea Chinei, Rusiei, Iranului și a Coreii de Nord, este de părere profesorul Universității din New York.
Altă problemă care amenință să genereze o criză mondială - epidemia de coronavirus. ”Dificultățile din economia chineză vor avea efect mai mult sau mai puțin indirect asupra procesului industrial global (inclusiv în sectorul farmaceutic, unde China este un furnizor extrem de important), dar și asupra încrederii investitorilor”, spune Roubini.
În sfârșit, a treia cauză - schimbările climatice care pot ”provoca dezastre ecologice cu pierderi uriașe”. Economistul avertizează că încălzirea globală ”nu este ceva care degenerează în haos economic peste câteva decenii”. Potrivit spuselor sale, ”încălzirea globală este o amenințare prezentă, un pericol aici și acum”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.