"Această revizuire se datorează în primul rând înrăutăţirii condiţiilor culturilor şi diminuării potenţialului de producţie ca urmare a vremii uscate şi secetoase care a venit după îngheţul din luna mai", a informat Sovecon.
De asemenea, firma de consultanţă a semnalat că există posibilitatea unor revizuiri suplimentare ale prognozelor sale. "Este incert dacă actualele estimări reflectă în totalitate anomaliile meteo. Având în vedere actualele condiţii uscate şi secetoase din regiunile unde se cultivă grâu de iarnă şi ploile în exces din Siberia, nu suntem siguri că nu vom coborî sub pragul de 80 de milioane de tone", a declarat directorul de la Sovecon, Andrey Sizov.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu. În luna martie a acestui an, Sovecon prognoza că recolta de grâu a Rusiei din acest an se va ridica la 94 milioane de tone.
La finele lunii mai, vicepremierul rus Dmitry Patrushev a spus că exporturile de cereale vor scădea până la 60 de milioane de tone în sezonul 2024/25, care începe la 1 iulie 2024, de la 70 milioane de tone în sezonul actual 2023/24, din cauza unor recolte mai mici decât se preconiza după valul de frig din unele regiuni.
La rândul său, ministrul rus al Agriculturii a spus că ţara ar putea fi nevoită să declare situaţie de urgenţă la nivel naţional la finele acestei săptămâni, din cauza pagubelor provocate de îngheţul din luna mai, o măsură care i-ar ajuta pe fermieri pentru că le-ar permite să depună solicitări de acordare de despăgubiri.
Tot miercuri, analiştii de la Sovecon au subliniat că sunt îngrijoraţi şi de ritmul lent în care progresează însămânţările în Siberia, cea mai importantă regiune unde se cultivă grâu de primăvară. Până la finele lunii mai în această regiune a fost însămânţat grâu pe o suprafaţă de 3,7 milioane de hectare, comparativ cu o medie multianuală de 5,2 milioane de hectare. Ca urmare a acestui lucru, Sovecon şi-a ajustat estimările referitoare la această regiune. "Chiar şi această estimare ar putea fi revizuită şi mai mult, în condiţiile în care regiunea ar urma să se confrunte cu precipitaţii peste nivelul normal în următoarele două săptămâni, când se încheie fereastra pentru însămânţări", avertizează analiştii de la Sovecon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.