"UNESDA confirmă argumentele prezentate de ANBR cu privire la impactul pe care noua propunere de taxare suplimentară a băuturilor răcoritoare îl are asupra economiei naţionale. Astfel, în cazul în care această propunere ar fi adoptată, va avea un impact negativ considerabil asupra întregului lanţ valoric al sectorului de băuturi răcoritoare din România. De asemenea, în conformitate cu studiile Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acest tip de taxare ar deveni un instrument ineficient pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos. În ceea ce priveşte angajamentele privind reducerea zahărului, UNESDA confirmă faptul că industria băuturilor răcoritoare din România respectă pe deplin angajamentele asumate atât la nivel european, cât şi la nivel naţional", se arată într-un comunicat al UNESDA.
Taxa pe sucuri. Producătorii: ”Este ilogic!”
Potrivit sursei citate, UNESDA şi-a luat angajamentul să accelereze reducerea procentului de zaharuri cu încă 10% în intervalul 2015-2020. Evaluarea acestui angajament la jumătatea termenului asumat (între 2015 şi 2017) a reliefat progresele considerabile pe care industria băuturilor răcoritoare le-a făcut în acest demers, reuşindu-se astfel să se atingă un nivel de reducere a caloriilor/zahărului cu 5,47%.
"UNESDA este de părere că industria băuturilor răcoritoare, ca orice alt sector de afaceri care ia decizii de investiţii şi angajare în România, are foarte mare nevoie de consecvenţa politicilor guvernamentale şi de consultări reale cu decidenţii. Niciunul dintre aceste elemente nu a fost luat în considerare în ceea ce priveşte proiectul de suprataxare propus", adaugă UNESDA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.