Recalcularea pensiilor, protecție împotriva scăderilor
Conform noii legi a pensiilor, recalculările nu pot duce la o pensie mai mică decât cea aflată în plată. Articolul 144 din lege stipulează clar că, în cazul în care recalcularea pensiei determină un cuantum mai mare, pensionarul va primi această sumă majorată. În schimb, dacă recalcularea ar duce la o pensie mai mică, pensionarul va continua să primească pensia în cuantumul aflat în plată înainte de recalculare.
Articolul 144, alin. (6) din lege, menționează: „În cazul în care, în urma procesului de recalculare, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.
Acest mecanism asigură că, din septembrie 2024, niciun pensionar nu va primi o pensie mai mică decât cea din luna august 2024, chiar dacă recalculările ar indica altceva.
Îngrijorări cu privire la inflație
Cu toate acestea, parlamentarii și experții au semnalat o problemă majoră: deși pensiile nu vor scădea, ele pot fi erodate treptat de inflație. Dacă recalcularea pensiilor nu este urmată de o indexare anuală, pensiile rămase la nivelul lunii august 2024 își vor pierde treptat din valoare reală, diminuând astfel puterea de cumpărare a pensionarilor afectați.
Mai mulți parlamentari și-au exprimat îngrijorarea legată de acest aspect și au propus o completare a legii pentru a introduce o indexare anuală, bazată pe rata inflației. Propunerea legislativă, înregistrată recent la Senat, prevede ca aceste pensii, care rămân la nivelul din august prin efectul legii, să fie indexate anual, exclusiv pentru păstrarea puterii de cumpărare. Aceasta ar garanta că pensionarii nu vor fi afectați de creșterea prețurilor, menținându-se astfel echilibrul financiar al acestora.
Alte propuneri de modificare a noii legi a pensiilor
Această propunere legislativă nu este singura modificare adusă în discuție. Săptămâna trecută, un alt grup de parlamentari a depus o propunere care să reintroducă reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au locuit în zone poluate. Această prevedere, prezentă în legea anterioară, a fost eliminată din actuala formă a legii pensiilor, provocând nemulțumiri în rândul celor afectați.
Întârzieri în procesul de recalculare
Procesul de recalculare a pensiilor a fost o sarcină uriașă pentru autorități, vizând aproape cinci milioane de pensionari. Conform calendarului neoficial, recalcularea ar fi trebuit să fie finalizată până la sfârșitul lunii august, însă în multe județe acest termen nu a fost respectat.
De exemplu, la Casa Județeană de Pensii Argeș, recalculările nu s-au încheiat încă. Aceasta nu este o situație izolată, mulți pensionari din alte județe raportând întârzieri similare. Potrivit surselor, întârzierile au fost cauzate de volumul mare de muncă și de perioada scurtă în care autoritățile au trebuit să finalizeze recalculările.
În plus, au existat cazuri în care pensionarii au primit pensia la nivelul lunii august, chiar dacă deciziile de recalculare stabiliseră un cuantum mai mare. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a explicat că aceste situații au fost determinate de timpul limitat avut la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii de recalculare.
CNPP a dat asigurări că toate aceste probleme vor fi rezolvate în scurt timp, iar pensionarii vor primi sumele cuvenite retroactiv, începând cu 1 septembrie 2024, data intrării în vigoare a noii legi. „Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea deciziilor de recalculare”, a transmis instituția, subliniind că toți pensionarii afectați vor primi pensiile corectate.
Noua lege a pensiilor aduce atât beneficii, cât și provocări. Protejarea pensionarilor de scăderi ale pensiilor este un pas important, dar rămân întrebări cu privire la menținerea puterii de cumpărare în contextul inflației. Inițiativele legislative pentru completarea și corectarea legii indică faptul că procesul de ajustare a acestui cadru legal este încă în desfășurare. De asemenea, autoritățile trebuie să remedieze întârzierile din procesul de recalculare, pentru a asigura că toți pensionarii beneficiază de noile reglementări în timp util.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.