"Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă. Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială", transmite Guvernul.
Sinteza celor mai importante modificări:
Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).
Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;
+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.
În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.
Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și aprobare Parlamentului. De la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.
Ce a declarat, după şedinţă, ministrul Muncii
"Este un moment important pentru Români, fiindcă noi, ca minister al Muncii și Solidarității Sociale, ne luptăm pentru drepturile românilor care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor și pe puncte de stabilitate, puncte care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern. (...)
Proiectul a parcurs toate etapele, atât etapele guvernamentale, fiindcă în această echipă - Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană, am avut un dialog permanent, toate cifrele le-am avut cu toții la dispoziție. Este evident că este un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca, împreună, Guvernul să găsească toate aceste soluții, iar primii care trebuie să le găsească, și sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul Finanțelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur, și înțelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viață", a declarat Simona Bucura-Oprescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.