Guvernul a stabilit plafonul de garantare pentru anul 2022 la valoarea de 1,5 miliarde de lei, iar FNGCIMM a anunțat săptămâna trecută lansarea programului Noua Casă, astfel că dosarele primilor beneficiari au putut fi încărcate în aplicația programului.
FNGCIMM a publicat recent și un ghid al programului ce cuprinde atât detalii referitoare la valoarea și dobânda creditelor, la garanții și asigurări, cât și la pașii de urmat după ce a fost găsită o locuința sau care sunt motivele pentru care dosarul poate să devină invalid.
Condiții pentru a putea cere acest credit
Cei care doresc să aplice pentru un credit trebuie să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
să nu dețină în proprietate o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
să dețină în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp și care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă (în acest caz fiind nevoie de o declarație pe propria răspundere).
De acest program pot beneficia orice cetățean român singur sau în cuplu însă în condițiile în care ambii îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.
Citește și: Case vândute cu 250 de euro în România. Oricine poate beneficia de ofertă
Atunci când unul dintre parteneri a beneficiat în trecut de un astfel de program, atunci numai cel care nu a beneficiat de un astfel de credit va putea aplica celălalt având numai calitatea de garant sau coplătitor.
Beneficiarii vor trebui să îndeplinească și o serie de criterii de eligibilitate care sunt cerute de banca cu care au decis să lucreze.
Ce locuințe pot fi achiziționate
Pentru un avans de 5% locuința nu poate depăși valoare de maximum 70.000 de euro iar procentul maxim de garantare de 50%.
Dacă locuința ajunge până la 140.000 de euro, atunci valoarea maximă a creditului va putea ajunge la 119.000 euro, cu un avans de 15% din partea beneficiarului.
Important de știut este că cei care vor să își cumpere o locuință care depășește prețul maxim din program o pot face, însă cu condiția achitării diferenței din venituri proprii.
Citește și: UE avertizează: Sectorul de imobiliare, în pericol! Riscul este mare
Cât te costă
Conform ghidului, pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesară solicitarea de informații de la bănci iar avansul iar banii pentru avans să fie pregătiți.
Alte costuri sunt:
depozitul colateral, ce reprezintă contravaloarea a trei rate de dobândă;
dobânda, formată din Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor la care se adaugă o marjă de maximum 2%;
comisionul anual de garantare, ce reprezintă 0,3%;
costuri privind prima de asigurare a imobilului și în taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.