Conform estimărilor specialiștilor publicației, până în 2028, Rusia ar putea controla circa 20% din piața mondială a livrărilor de cereale. În același timp, încălzirea globală poate spori dependența altor țări de exporturile rusești. În aceste condiții, Rusia ar putea deveni un grânar al lumii și mai puternic.
Autorul articolului explică faptul că, pe fondul schimbărilor climatice, teritorii care anterior nu erau accesibile agriculturii, precum Siberia, vor putea fi cultivate. Ar fi vorba, conform prognozelor experților internaționali, de 4,3 milioane de kilometri pătrați. Or, continuă semnatarul materialului din National Interest, este de la sine înțeles că, în aceste condiții, influența Rusiei va spori pe acest palier de activitate, multe state ajungând să depindă de importul de cereale din Rusia.
De fapt, Rusia ar putea juca pe degete aceste state. În acest sens, National Interes amintește că, pe fondul pandemiei de coronavirus, Rusia, care dispune de uriașe rezerve de cereale, a introdus cote de export la grâu, porumb și orz, ceea ce a afectat puternic mari importatori precum Turcia, Egipt și Bangladesh.
Citește și HAOS la granițele Rusiei. Americanii joacă tare
”Prin urmare, este foarte posibil ca restricțiile de export impuse, precum cele introduse în timpul crizei generată de noul virus, să fie, la un moment dat, folosite de Moscova pentru presiuni politice. Ceea ce este foarte îngrijorător. Impunând anumite limite, Kremlinul poate trece la șantaj în special în privința țărilor a căror instabilitate alimentară provocată de schimbările climatice, nu au prea multe variante de acțiune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.