Primii doi regi ai României au urmat şcoli publice serioase și au avut parte de severitatea cunoscută a profesorilor germani cu nimic mai îngăduitori faţă de copiii nobilimii sau ai împăratului, în raport cu ceilalţi învăţăcei.
Porecla Reginei Elisabeta a II-a pe care o știe doar familia
Pregătirea de cultură generală i-a fost făcută de profesori particulari. În încercarea de a-i găsi pe cei mai buni, Carol I l-a întrebat şi pe Alexandru Vlahuţă, în 1910, pe cine-i recomandă. Scriitorul l-a propus pe Nicolae Iorga, pentru care avea o mare admiraţie. Regele însă, a preferat un profesor de liceu, Marin Dumitrescu.
Prințul Carol al II-lea ajunge, în 1912, să susţină un Bacalaureat nemaiîntâlnit până atunci în România. O comisie specială, formată din profesorii care-l pregătiseră înainte, a fost însărcinată de Carol I să-l verifice pentru acordarea certificatului de absolvire.
Examenul, pe care Carol I îl dorea „complet şi amănunţit” a avut loc pe 26-29 iunie 1912, la Castelul Peleş din Sinaia, unde Comisia s-a deplasat de la Bucureşti. Urmau a fi susținute probe de limba latină, matematică, fizico-naturale, limba franceză, o „dizertaţiune”, limba germană, probe orale şi din filosofie şi istorie.
Oficialii Casei Regale fac dezvăluiri! Prinţul Charles va deveni rege în doi ani
La examen, au participat Carol I, care a prezidat, principele moştenitor Ferdinand şi soţia sa Maria, fraţii şi surorile celui examinat. Comisia propunea candidatului mai multe subiecte, din care acesta îşi alegea unul.
La limba română a ales Principalele calităţi ale operei lui Caragiale, la filosofie şi istorie, din cele 20 subiecte, a luat Politica Rusiei în Orientul Europei până la 1774.
Notele obţinute de Prințul Carol al II-lea la Bacalaureat:
Limba română – 9
Matematici – 8, 50
Franceză – 9
Știinţe fizico-naturale – 9
Germană – 8, 50
Latină – 7
Dizertaţia la istorie – 10
Filosofie – 10
Media generală – 8, 81
Calificativul „Admis”.
Majoritatea ziarelor au prezentat ineditul eveniment de la Castel ca pe un triumf al Naţiunii. Însă, Regele Carol I a fost nemulţumit de Bacalaureatul prinţului Carol II, cu profesori adânc plecaţi în faţa candidatului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.