Norvegia preia rolul de furizor principal de petrol și gaze pentru Europa

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Norvegia își asumă rolul de furnizor de petrol și gaze pentru Europa
Norvegia își asumă rolul de furnizor de petrol și gaze pentru Europa

Cele mai mari companii norvegiene de petrol și gaze își relansează planurile de explorare în apele arctice, în timp ce guvernul se agită pentru noi descoperiri în Marea Barents pentru a asigura viitorul țării ca furnizor cheie de energie pentru Europa.

Estimată a deține peste 60% din resursele de hidrocarburi nedescoperite ale Norvegiei, Marea Barents este considerată de mult timp ca fiind viitorul industriei petroliere și de gaze a țării. Însă succesele în materie de explorare au fost puține și rare, iar lipsa de infrastructură a îngreunat dezvoltarea.

În ultimii ani, au existat îndoieli din ce în ce mai mari cu privire la cât de mult din aceste resurse neexploatate vor fi în cele din urmă produse și exportate.

Schimbarea de paradigmă

Invazia Rusiei în Ucraina a schimbat totul. Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa și se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a pompa o cantitate mai mare de combustibil către vecinii săi, pe măsură ce continentul rupe legăturile energetice rămase cu Moscova.

"Statu quo-ul nu este o opțiune", a declarat Torger Rod, directorul executiv al producătorului de energie Var Energi ASA, axat pe Barents, într-un interviu acordat în Hammerfest, cel mai nordic oraș mare din lume. "Chiar dacă vrem să menținem producția, trebuie să explorăm mai mult, trebuie să găsim mai mult."

Norvegia pompează deja petrol și gaze din două zăcăminte din Barents - Goliat și Snohvit. Forajul în această zonă este mai avansat decât în apele arctice din alte părți, deoarece porțiunea sudică a mării rămâne în mare parte fără gheață pe tot parcursul anului datorită efectului de încălzire al Gulf Stream, însă sunt necesare mai multe proiecte pentru a avea un impact semnificativ asupra exporturilor țării.

Luând cuvântul la Hammerfest săptămâna trecută, ministrul norvegian al petrolului și energiei, Terje Aasland, i-a îndemnat pe directorii din domeniul petrolului și gazelor naturale să "nu lase nimic neexplorat", mergând până la a spune că este "responsabilitatea lor socială" să găsească mai multe hidrocarburi în Barents.

Vocile care se opun

Este posibil ca acest lucru să fie ceea ce vor să audă consumatorii de gaze din țări precum Germania și Marea Britanie, dar există persoane în Norvegia care susțin că forajul în Arctica nu ține cont de responsabilitățile climatice ale țării. În 2020, activiștii au acționat guvernul în instanță, afirmând că permiterea unor noi foraje petroliere în Barents în timpul unei crize climatice încalcă drepturile fundamentale ale omului.

După ce a fost atacat la Curtea Supremă a Norvegiei, cazul a fost respins. De atunci, a fost adus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În timp ce bătălia juridică continuă, companiile își continuă planurile de intensificare a forajului, iar Var Energi se numără printre cele mai implicate în zonă. Descoperirea zăcământului Lupa, făcută în parteneriat cu Aker BP ASA, a fost cea mai mare descoperire de pe platoul continental norvegian anul trecut și se află în apropierea câmpului petrolifer existent Goliat. O a doua descoperire, numită Countach, a fost confirmată în apropiere în luna martie, ceea ce întărește încrederea în alte trei sau patru noi prospecte din zonă, a declarat Rod.

Unde sunt zăcămintele și ce perspective de exploatare există

Aker BP, care și-a redus planurile de explorare în Arctica în 2021, "desfășoară mai multe lucrări tehnice în Marea Barents decât am avut de foarte mult timp", a declarat directorul general Karl Johnny Hersvik într-un interviu. "Va trebui să vedem dacă acest lucru se va traduce printr-o activitate mai mare".

Mai la nord, Equinor ASA își "remodelează" planurile pentru perimetrul Wisting, forări suspendate la sfârșitul anului trecut din cauza inflației costurilor și a blocajelor de echipamente. Un nou plan va fi gata până la sfârșitul anului 2026, a declarat vicepreședintele senior al Equinor pentru explorare și producție din nordul Grete Birgitte Haaland.

Mărimea perimetrului Wisting - estimată a conține aproximativ 500 de milioane de barili echivalent petrol - îl face o perspectivă atractivă. Dar se află la aproximativ 310 kilometri (192,63 mile) la nord de Hammerfest, într-o zonă care nu are niciun fel de infrastructură.

Norvegia are nevoie de investiții

Cel mai apropiat zăcământ, Johan Castberg, se află la aproximativ 160 de kilometri distanță și ar trebui să înceapă să producă în al patrulea trimestru al anului 2024. Acesta va fi deservit de o navă plutitoare de producție și stocare care s-a confruntat cu întârzieri și piedici, inclusiv probleme legate de lucrările de sudură la corpul navei. Goliat, celălalt proiect petrolier major din Barents, a fost afectat de depășiri de costuri, întârzieri și probleme tehnice care au persistat dincolo de demararea sa în 2016.

"Credem cu tărie că există o șansă bună de a găsi gaze în zonele predefinite care sunt închiriate în următoarea rundă", a declarat Haaland. Dar aducerea gazului natural pe piață dintr-o locație atât de îndepărtată aduce provocări și mai mari decât petrolul.

Snohvit alimentează direct o instalație de gaz natural lichefiat la Hammerfest, de unde încărcăturile sunt expediate în întreaga lume. Dar capacitatea de acolo este la limita maximă până în jurul anului 2040. Ar trebui descoperite volume mai mari de gaze pentru a justifica construirea unei conducte spre sud, a declarat Haaland.

Acești factori fac ca forajul în Marea Barents să fie mai puțin atractiv pentru multe companii, chiar dacă există o șansă mai mare de a descoperi petrol și gaze.

"Pe puț, ai găsit mai mult în Barents în comparație cu ceea ce ai găsit mai la sud", a declarat Rod de la Var Energi. "Asta spune multe despre potențialul din Barents, dar în sud ai toată infrastructura, așa că este mai ușor să adaugi valoare."

Din acest motiv, companiile petroliere norvegiene au avut tendința de a se concentra în ultimii ani pe explorarea în apropierea platformelor existente pentru a reduce costurile de dezvoltare. Dar războiul din Ucraina a creat un nou sentiment de urgență pentru a face genul de descoperiri care ar putea susține în mod semnificativ producția Norvegiei.

Guvernul a propus 92 de blocuri de explorare la cele disponibile în cadrul așa-numitei runde de acordare a licențelor pentru zone predefinite pentru 2023, dintre care 78 sunt în Barents. Equinor intenționează să aibă un rol "activ" în acest proces, a declarat Haaland.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 458725.95RON
1 ETH = 15843.36RON
1 LTC = 495.84RON
1 XRP = 12.16RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel