Brazilia și Norvegia au anunțat donația în cadrul summitului COP28 din Dubai privind schimbările climatice. Defrișările sunt cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră în Brazilia, scrie Reuters.
Luiz Inacio Lula da Silva a redeschis Fondul Amazonului pentru a proteja cea mai mare pădure tropicală din lume, aceasta fiind una dintre primele sale mișcări în calitate de nou președinte al Braziliei.
Acest fond poate primi donații doar dacă Brazilia reduce defrișările. În timpul mandatului lui Bolsonaro, distrugerea pădurilor a atins cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.
De la preluarea mandatului, Lula a intensificat agresiv aplicarea legilor de mediu, reducând drastic rata defrișărilor.
Norvegia a făcut această donație ca o confirmare a faptului că defrișările au scăzut cu aproximativ 50% în primele 11 luni ale administrației Lula, a precizat Ministerul Mediului din Brazilia într-o declarație.
"Brazilia și-a luat angajamentul de a avea zero defrișări până în 2030, iar sprijinul Norvegiei este esențial", a declarat ministrul Mediului, Marina Silva.
Guvernul lui Bolsonaro închisese Fondul Amazonului, invocând nereguli cu ONG-urile care gestionează subvențiile fără a prezenta dovezi.
Norvegia este de departe cel mai mare finanțator al fondului, după ce a donat aproximativ 3 miliarde de reali (606,13 milioane de dolari) înainte ca acesta să fie înghețat.
De la intrarea guvernului Lula la guvernare, au fost promise alte 4 miliarde de reali pentru acest fond, printre donatori numărându-se Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Danemarca, Uniunea Europeană și Elveția.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.