Informația a fost furnizată cotidianului american The Wall Street Journal de secretarul Organizației Tratatului testelor nucleare (CTBT), Lassina Zerbo, estimând, într-o postare pe Twitter, că, după deflagrație, norul radioactiv s-a întins până în sudul Rusiei, cuprinzând zona munților Ural. Funcționarii ruși au explicat neregulile apărute la cele două stații evocând ”probleme cu comunicațiile”.
”Așteptăm noi detalii legate de cauzele care au provocat defecțiunile și când se va reveni la normal, când vor fi restabilite comunicațiile”, a spus Zerbo. WSJ crede însă că informațiile referitoare la cele două stații care s-au oprit nu fac decât să amplifice îngrijorarea că Rusia nu spune tot adevărul despre explozia din 8 august și despre norul radioactiv creat după deflagrația în care și-au pierdut viața șapte oameni.
Citește și Medicii care au îngrijit răniții din Arhanghelsk nu au știut că pacienții erau radioactivi
Respectivele stații măsoară cantitatea de particule radioactive din aer și fac parte din rețeaua internațională creată ca instrument de verificare pentru CTBT. Conform versiunii oficiale a Moscovei, după explozia de la Severodvinsk, la aproximativ 40 de kilometru de locul incidentului fondul radioactiv a crescut de 16 ori, dar pentru scurt timp, după care totul a revenit la normal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.