Contractele actuale de furnizare a gazelor și energiei electrice au, în mare parte, valabilitate sau prețuri valabile până la 31 martie 2025.
Chiar dacă, în conformitate cu legislația actuală, ar fi necesară ofertarea și întocmirea de noi contracte de vânzare-cumpărare, furnizorii nu se grăbesc să transmită oferte. Sigur, la rândul lor, și aceștia au propriile necunoscute în ceea ce privește prețul de achiziție al gazelor după data de 1 aprilie 2025.
Dacă urmărim pagina ANRE – Comparatorul de preț la gaze – pentru perioada de după 1 aprilie 2025, constatăm că există oferte de la patru firme care, însemnând, sunt deținute de același acționar. Ofertele sunt 100% identice până la ultima virgulă, având toate prețul de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, valabil până în septembrie 2025.
Conform contractului de vânzare al furnizorilor care au făcut aceste oferte, modificarea prețului se poate face la inițiativa furnizorului, acesta având doar obligația de a "notifica clientul final, în mod transparent și ușor de înețeles, orice intenție de modificare a prețului de bază, precizând motivele modificării și sfera de aplicare a acesteia, în mod direct și întimp util, cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării". Astfel, singura ofertă de pe site-ul ANRE are o clauză care permite modificarea oricând a prețului, după cum dorește furnizorul. Practic, nu există nicio ofertă concretă pe site-ul ANRE.
În același timp, consumatorii PPC au primit oferte pentru prețul gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2025, în valoare de 0,42 lei/kWh. În lipsa oricărei discuții privind liberalizarea pieței, consumatorii se vor trezi, în mod tacit, cu creșteri de preț de 35%, ca urmare a unor prevederi din Codul Civil.
Astfel, un consumator care se încălzește cu gaze într-un imobil de tip casă va plăti, în lunile de iarnă de după 1 aprilie 2025, o factură de aproximativ 2.100 lei/lună, cu circa 550 lei mai mult decât în anul 2023 și cu aproximativ 750 lei mai mult decât în 2024. În cazul unui consumator care locuiește într-un apartament de trei camere și folosește gazele pentru încălzire, acesta va achita lunar o factură de aproximativ 1.000 lei, cu circa 225 lei mai mult decât în anul 2023 și cu aproximativ 325 lei mai mult decât în 2024.
Există o singură modalitate de a evita o astfel de situație: pregătirea reliberalizării pieței de gaze (a se vedea măsurile propuse de AEI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.