Conform actului normativ menţionat, actualizarea codurilor CAEN se realizează treptat, pe o perioadă de 18 luni, care se încheie la data de 25 septembrie 2026. În această perioadă de tranziţie sunt recunoscute şi acceptate atât codurile CAEN din versiunea anterioară (Rev.2), cât şi cele din versiunea actualizată (Rev.3), în relaţia cu autorităţile şi instituţiile publice, precum şi în relaţiile dintre persoane fizice şi juridice.
AFIR va accepta pe toată perioada de tranziţie ambele versiuni ale codurilor CAEN, cu condiţia ca acestea să reflecte activitatea reală a beneficiarului şi să fie conforme cu scopul investiţiei finanţate.
Reamintim că noua versiune a codurilor CAEN a fost aprobată prin Ordinul Institutului Naţional de Statistică nr. 377/ 2024, fiind aplicabilă de la 1 ianuarie 2025. Modificările aduse implică, în anumite cazuri, redefinirea obiectului de activitate, fiind necesară actualizarea corespunzătoare în documentele oficiale ale operatorilor economici.
AFIR recomandă tuturor beneficiarilor să analizeze cu atenţie noile prevederi şi să actualizeze codurile CAEN aferente activităţilor desfăşurate, acolo unde este cazul, în termenul legal prevăzut. Pentru proiectele în curs sau pentru cele depuse în cadrul sesiunilor de primire a cererilor de finanţare, este importantă asigurarea unei corelări clare între activitatea desfăşurată şi codul CAEN aferent, conform noii clasificări.
Pentru mai multe informaţii privind modificările aduse de CAEN Rev.3 şi procedura de actualizare, vă recomandăm consultarea Hotărârii Guvernului nr. 284/2025 şi a Ordinului INS nr. 377/2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.