Conform actului normartiv, certificatele digitale emise de MAI vor fi simple (nivel mediu de încredere), nu calificate, acesta fiind, conform Regulamentului european 910/2014, singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână.
Un aspect foarte important, deoarece semnătura calificată, conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă și neîndoielnică între identitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.
Regulamentul european stabilește, totodată, că respectivele certificate calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de către un „prestator de servicii de încredere calificat”, cu respectarea unor cerințe clare, statut care se acordă de către un organism de supraveghere.
Citește și Reconstituirea VECHIMII în muncă. Soluție de ultimă oră
Prestatorul este obligat, după cum precizează, în context, Avocatnet, să ia măsuri tehnice și organizaționale corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor la adresa securității serviciilor, să folosească anumite tehnologii pentru a asigura integritatea datelor și identitatea semnatarului. Doar în aceste condiții se poate discuta despre echivalența juridică dintre semnătura electronică și semnătura de mână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.