Industria filmului, televiziunii și animației din SUA are aproximativ 550.000 de angajați, iar utilizarea extensivă a tehnologiei în acest sector face ca personalul să fie deosebit de vulnerabil la schimbările provocate de AI.
"Există un nivel ridicat de expunere la IA pentru o mulțime de lucrători din industria de divertisment", a declarat Adam Fowler, economist la CVL Economics, o firmă de consultanță care a studiat atitudinile față de IA la Hollywood.
Fowler a publicat un studiu în ianuarie, comandat de grupurile de muncă care reprezintă animatori, desenatori și alți artiști de la Hollywood, care a constatat că 75% dintre șefii din industrie au eliminat, redus sau consolidat locuri de muncă după ce au introdus IA în locurile de muncă.
Sindicatele care îi reprezintă pe lucrătorii din domeniul animației și al efectelor vizuale intenționează să ceară reguli privind modul în care studiourile implementează noua tehnologie.
"Suntem amenințați de înlocuirea cu instrumente care nu sunt calificate să ne înlocuiască", a declarat Mark Patch, un reprezentant al sindicatului pentru efecte vizuale (VFX). "Vrem să introducem niște mijloace de apărare în contractul nostru".
Fowler estimează că, până în 2026, peste 100.000 din cele 550.000 de locuri de muncă din domeniul filmului, televiziunii și animației vor fi perturbate de explozia de produse de inteligență artificială generativă dezvoltate recent, inclusiv instrumente care pot crea imagini pornind de la indicații text, pot anima automat sau pot genera modele digitale 3D.
OpenAI, compania de inteligență artificială din spatele ChatGPT, a dezvăluit luna trecută un instrument numit Sora, care generează videoclipuri realiste pe baza unor simple indicații de text, și îl propune studiourilor de la Hollywood.
Cofondatorul DreamWorks și fostul director executiv al Disney, Jeffrey Katzenberg, a declarat la sfârșitul anului trecut: "A fost nevoie de cinci ani pentru ca 500 de artiști să realizeze un film de animație de clasă mondială. Nu cred că va fi nevoie de 10% dintre aceștia în trei ani".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.