Aceste modificări vizează îmbunătățirea accesului la serviciile de cadastru și publicitate imobiliară și introducerea unor interogări dinamice pe baza API-urilor.
Facilități pentru public
Subordonată Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), ANCPI oferă următoarele facilități:
Servicii gratuite - Prestarea fără tarif a anumitor servicii.
Tarife fixe - Aplicarea unor tarife fixe, precum 60 lei pentru intabularea dreptului de proprietate asupra imobilelor naționalizate, în locul celor procentuale.
Comasarea tarifelor - Transformarea unor tarife în tarif unic, indiferent de numărul operațiunilor solicitate.
Plafonarea bazei de calcul - Limitarea bazei de calcul la care se aplică procentele de 0,15% sau 0,5% pentru intabularea dezmembrămintelor dreptului de proprietate.
Reguli noi de calcul - Introducerea unor reguli de calcul pentru radierea aceleași sarcini transcrise în urma alipirii mai multor imobile grevate de aceasta sau în urma operațiunilor succesive de alipire urmate de dezlipire.
Citește și: Acces online simplu la documente cadastrale, disponibil pe site-ul ANCPI
Introduse noi servicii
ANCPI a introdus și noi servicii, printre care:
Avizare expertize tehnice judiciare: În specialitatea topografie, cadastru și geodezie, prestat fără tarif.
Copie de carte funciară: Disponibilă pentru 25 lei per carte funciară.
Înscriere dispozitiv hotărâre judecătorească: Aplicabilă hotărârilor judecătorești ce omologhează un raport de expertiză avizat de oficiul de cadastru, tariful fiind calculat în funcție de fiecare operațiune rezultată din hotărârea judecătorească.
Scutiri de la plata tarifelor
Actul normativ introduce scutiri de la plata tarifelor pentru:
Servicii de notare și radiere: În regim normal și de urgență, solicitate de autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală.
Servicii de recepție și înființare a cărții funciare: Pentru imobilele din planul parcelar.
Receptia documentațiilor cadastrale: Pentru actualizarea informațiilor tehnice aferente imobilelor din planul parcelar și planurilor întocmite pentru emiterea titlurilor de proprietate.
Servicii API gratuite în anumite situații
Pentru serviciile API, tariful nu se va percepe atunci când scopul este emiterea de autorizații sau certificate de urbanism pentru imobilele aflate în patrimoniul statului și al unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, tariful este eliminat pentru activități precum identificarea proprietarilor terenurilor care depozitează ilegal deșeuri de către primării.
Aceste măsuri sunt menite să faciliteze accesul la servicii esențiale pentru cetățeni și autorități, îmbunătățind în același timp eficiența și transparența proceselor de cadastru și publicitate imobiliară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.