În cadrul comunităţii ştiinţifice, este admisă pe scară largă teoria potrivit căreia Marte ar fi avut în trecutul său apă din abundenţă în stare lichidă, prezentă în lacuri şi râuri. În prezent, apa de pe "Planeta Roşie" este în principal captivă în calotele glaciare şi în subsolul său.
Dar, conform unui nou studiu publicat în revista Science Advances de doi cercetători de la Open University din Marea Britanie, o parte din această apă continuă să se evapore, sub formă de hidrogen care "evadează" din atmosfera marţiană.
Descoperirea a fost realizată cu ajutorul unui mic aparat denumit NOMAD - plasat la bordul sondei ExoMars de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia spaţială rusă (Roscosmos) -, care măsoară lumina ce traversează atmosfera planetei Marte.
Potrivit acestui profesor conferenţiar în Ştiinţe planetare, instrumentul NOMAD "oferă o cunoaştere inedită a izotopilor apei din atmosfera lui Marte, în funcţie atât de timp cât şi de localizarea lor" pe planetă, reprezentând astfel "un element crucial pentru a înţelege modul în care Marte şi-a pierdut apa de-a lungul timpului" şi, prin urmare, "a modului în care profilul său de planetă locuibilă s-a modificat de-a lungul istoriei".
Sue Horne, directoarea departamentului de explorare spaţială din cadrul Agenţiei spaţiale britanice, consideră că aceste cercetări ştiinţifice reprezintă "un element cheie pentru eforturile noastre de a descifra misterele 'Planetei Roşii'". "Înţelegerea apariţiei vaporilor de apă de pe Marte ne va ajuta să răspundem la o întrebare esenţială: 'A existat viaţă pe Marte?'", a adăugat ea.
Citește și: SPERIAȚI de contactul cu civilizațiile EXTRATERESTRE! Este PERICULOS
Miercuri, sonda chineză Tianwen-1 s-a plasat pe orbita "Planetei Roşii" după ce a fost lansată din China în iulie 2020, în cadrul ambiţiosului program spaţial demarat de autorităţile de la Beijing. Marţi, sonda Al-Amal, lansată de Emiratele Arabe Unite, s-a plasat la rândul ei cu succes pe o orbită marţiană, marcând astfel o reuşită istorică pentru prima misiune interplanetară organizată de o ţară arabă.
Totodată, Agenţia spaţială americană - NASA - a trimis spre Marte încă un rover robotizat, Perseverance, care urmează să asolizeze în seara de 18 februarie în craterul Jezero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.