Uniunea Europeană este mai aproape de adoptarea unui salariu minim pentru întreag spațiul, comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European înaintând o nouă procedură.
Comisia spune că în lipsa unui contract sau acord colectiv de muncă aplicabil la nivel național, salariul minim va fi stabilit, foarte probabil, la aproximativ 60% din salariul mediu la nivel național. De menționat că în România nu mai există un astfel de contract colectiv la nivel național.
„Orice om care muncește are dreptul la o retribuire echitabila și satisfăcătoare care să-i asigure atât lui, cât și familiei sale, o existenta conformă cu demnitatea umană (...)” - acesta este un fragment al art. 3 alin (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului care împlinește pe 10 decembrie 74 de ani și care ar trebui să se regăsească și în cadrul art. 8 din Codul muncii, alături de principiul bunei credințe și al consensualității în cadrul relațiilor de muncă.
Statele din UE trebuie să evalueze salariile minime
Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European a solicitat statelor membre să evalueze și să raporteze dacă salariile minime legale sunt suficiente, utilizând criterii care să instituie condiții de muncă și de viață decente și să includă elemente precum puterea de cumpărare și rata sărăciei.
Astfel că statele membre în care salariul minim este protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă salarii legale sau să facă aceste acorduri universal aplicabile.
Citește și: PENSII și SALARII. Raluca Turcan, despre procentul de creștere
În lipsa unui contract ori acord colectiv de muncă aplicabil la nivel național, salariul minim va fi stabilit, cel mai probabil, la aproximativ 60% din salariul mediu la nivel național, iar diferența este în acest moment de 30%, adică 1.000 de lei.
Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia au salarii minime stabilite prin negocieri colective și vor fi astfel exceptate de la aplicarea acestei prevederi.
În România diferența dintre salariul brut și cel net este de aproximativ 41,5%
Ceea ce este relevant este faptul că o treime din numărul total al angajaților din România sunt plătiți cu salariul minim pe economie iar în mediul privat procentul celor plătiți la nivelul salariului minim este mult mai mare
Proiectul de directivă urmărește în mod explicit să consolideze și să extindă acoperirea negocierilor colective și să protejeze lucrătorii, oferindu-le un salariu minim prin intermediul acestor negocieri.
Dreptul la un salariu minim adecvat este menționat în Principiul 6 al Pilonului European al Drepturilor Sociale care a fost convenit de comun acord de Parlamentul European, Consiliu în numele tuturor statelor membre și Comisia Europeană în noiembrie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.