Una din modificări privește prelucrarea datelor personale. Începând cu acest an, românii pot cere despăgubiri atunci când constată că le-au fost încălcate drepturile prevăzute în Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR). Nicio firmă nu are voie să prelucreze datele persoanelor decât cu acceptul expres al acestora.
Farmaciile au de acum dreptul de a vinde medicamente online însă numai acelea care nu necesită rețetă de la medic. În acest caz mai trebuie stabilite regulile de aplicare pe care trebuie să le emită Ministerul Sănătății.
Companiile de asigurări au mai multe obligații față de clineți, începând cu 2018. Printre acestea se numără consilierea clienților și furizarea de informații detaliate ale condițiilor de asigurare.
O altă prevedere este mult amânata Lege a falimentului personal. Această Lege a intrat în vigoare din 2018 și prevede insolvența și a persoanelor fizice, lucru care a fost posibil numai pentru firme și persoane juridice.
Românii nu se vor mai putea îndatora cu mai mult de 40% din venitul net, pentru creditele în lei, este o altă modificare adusă în Legea dării în plată. Această prevedere se aplică numai creditelor noi, nu și celor deja contractate.
Începând cu luna martie a anului viitor pentru ambalajele reutilizabile (de pildă sticle sau borcane) cumpărătorii vor trebui să achite o garanție de 50 de bani pentru fiecare din acestea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.