Plățile efectuate de Rusia către Ucraina pentru tranzitul de gaze naturale din această lună a decurs fără probleme, chiar și după o eroare în cazul unei tranzacții similare cu petrol, potrivit unor persoane familiare cu situația.
Compania de stat Gazprom PJSC a trimis săptămâna trecută plata lunară obișnuită către NJSC Naftogaz Ukrainy din Ucraina și aceasta a fost acceptată, potrivit unor persoane din ambele părți, care au cerut să nu fie numite, deoarece informațiile nu sunt publice.
Comercianții au fost la limită cu privire la posibilele întreruperi ale plății care este crucială după ce livrările prin una dintre ramurile oleoductului Drujba au fost oprite la începutul lunii august, după ce un transfer financiar din Rusia către Ucraina a fost blocat din cauza sancțiunilor europene. Problema a fost rezolvată săptămâna trecută.
Rusia își restrânge fluxul de gaze către Europa, împingând prețurile la energie la niveluri record și provocând o criză a costului vieții. Fluxurile prin principala conductă, Nord Stream, sunt de doar 20%, în timp ce tranzitul prin Ucraina este, de asemenea, mult sub nivelul obișnuit.
Citește și: Berlinul stinge lumina. Unul din patru germani, în sărăcie energetică
Palatul prezidențial al Germaniei din Berlin nu mai este iluminat pe timp de noapte, orașul Hanovra oprește apa caldă în dușurile din piscinele și sălile de sport, iar municipalitățile din întreaga țară pregătesc refugii de încălzire pentru a-i feri pe oameni de frig. Și acesta este doar începutul unei crize care se va răsfrânge asupra întregii Europe.
S-ar putea să fie încă vară, dar Germania nu are timp de pierdut pentru a evita o penurie de energie în această iarnă, care ar fi fără precedent pentru o națiune dezvoltată. O mare parte din Europa resimte presiunea exercitată de Rusia asupra livrărilor de gaze naturale, însă nicio altă țară nu este atât de expusă ca cea mai mare economie din regiune, unde aproape jumătate din locuințe se bazează pe acest combustibil pentru încălzire.
Administrația cancelarului Olaf Scholz a abordat lent problema vulnerabilității Germaniei, stabilind abia recent obiective de reducere a cererii, pe măsură ce eforturile de asigurare a unor surse alternative de aprovizionare se dovedesc insuficiente. Având în vedere că Moscova continuă să restrângă livrările, iar Franța se străduiește să exporte energie electrică către vecinii săi, nu se așteaptă prea mult răgaz, iar riscurile depășesc această iarnă.
"Provocările cu care ne confruntăm sunt enorme și afectează domenii semnificative ale economiei și societății", a declarat Robert Habeck, vicecancelarul și ministrul german al economiei, după ce a dezvăluit un plan de a transfera creșterile de costuri de la companiile energetice la consumatori. "Dar suntem o țară puternică și o democrație puternică. Acestea sunt premise bune pentru a depăși această criză."
Kremlinul va menține probabil fluxurile vitale de gaze către Europa la niveluri minime atât timp cât va continua impasul privind Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu gândirea conducerii. Acest lucru înseamnă că penuria pentru regiune va persista probabil, prețurile la gaze pentru fiecare an până în 2025 atingând deja un record în acest an. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.