Miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat semnarea a 114 noi contracte de finanțare pentru astfel de proiecte, cu o valoare totală de 233 de milioane de lei.
Sprijin pentru autonomie energetică
„Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să își crească autonomia energetică, să își reducă facturile și să valorifice mai bine resursele de care dispun. Ieri și astăzi, la Ministerul Energiei, am semnat încă 114 de contracte de finanțare pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile. Valoarea totală a acestor proiecte este de 233 de milioane de lei (aproximativ 47 de milioane de euro), dintre care 200 de milioane de lei (40 de milioane de euro) reprezintă finanțare nerambursabilă. Este vorba despre contracte cu entități publice, care, odată finalizate proiectele, își vor putea acoperi în bună parte consumul propriu de energie prin aceste capacități proprii de producție de energie verde”, a scris Burduja pe Facebook.
O finanțare record pentru energie verde
Aceste noi contracte fac parte dintr-un program amplu de finanțare a energiei regenerabile, susținut cu fonduri nerambursabile obținute prin Fondul pentru Modernizare. Potrivit ministrului Burduja, până în prezent au fost semnate 768 de contracte de finanțare, cu o valoare totală a investițiilor de aproape 2 miliarde de lei și o putere instalată totală de 280 MW. Programul acoperă 36 de județe și reprezintă un pas important în direcția sustenabilității energetice la nivel național.
Impact economic și social
Pe lângă beneficiile directe legate de reducerea costurilor cu energia, aceste investiții vor contribui și la dezvoltarea economică a comunităților locale. Ministrul Burduja subliniază impactul pozitiv pe termen lung al acestui program: „Prin astfel de investiții se acoperă o nevoie reală - reducerea costurilor cu energia - dar se creează și un context favorabil pentru creștere economică, apariția de noi locuri de muncă și, nu în ultimul rând, direcționarea resurselor economisite către investiții importante pentru fiecare comunitate. În aceste mandate la Ministerul Energiei s-a creat un val de inițiativă la nivelul comunităților locale. Un val care cuprinde administrații publice, școli, companii, spitale și multe alte instituții care au înțeles cât de importantă este implementarea unor astfel de proiecte de energie verde.”
Burduja și-a exprimat optimismul cu privire la viitorul energiei verzi în România, declarând că „Acest val funcționează prin puterea exemplului, iar eu am toată încrederea că, nu peste mult timp, în fiecare oraș și comună din România vor exista astfel de proiecte. Proiecte care schimbă vieți și care împing comunitățile din România în secolul XXI.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.