O creştere explozivă a cererii, în contextul pandemiei de coronavirus, a impulsionat acţiunile companiilor care produc echipamente de protecţie astfel că Malaezia a devenit un punct fierbinte în crearea de noi miliardari în acest sector. Top Glove Corp., cel mai mare producător mondial de mănuşi de cauciuc, Hartalega Holdings Bhd. şi Kossan Rubber Industries Bhd. au profitat cu toţii de această cerere. Însă cea mai spectaculoasă a fost creşterea de cinci ori a cotaţiei acţiunilor Supermax Corp. în cursul acestui an, care au permis fondatorului companiei Thai Kim Sim să se alăture grupului miliardarilor.
SUA: 10 milioane dolari pentru teste nucleare. Sumă aprobată
"A devenit noua normalitate să porţi mănuşi în diferite scopuri, fie medicale fie în vânzări, iar această de creştere crescută vor profita producătorii pe termen lung", subliniază Walter Aw, analist la CGS-CIMB Research.
Valoarea acţiunilor companiei Top Glove s-a triplat în acest an, ceea ce a impulsionat averea fondatorului companiei, Lim Wee Chai, la 2,5 miliarde de dolari, potrivit calculelor Bloomberg. În perioada martie-mai 2020, compania a raportat o creştere de 366% a profitului net până la o cifră record de 81 milioane de dolari iar vânzările au atins cea mai ridicată valoare din istorie.
Rivali Hartalega şi Kossan Rubber au beneficiat şi de o dublare a valorii acţiunilor lor în 2020. Această creştere a făcut ca participaţia deţinută de fondatorul Hartalega, Kuan Kam Hon să fie evaluată la 4,8 miliarde de dolari. La rândul său, fondatorul Kossan Rubber, Lim Kuang Sia, are în prezent o avere de 1,1 miliarde de dolari, fiind unul din noii miliardarii care au apărut în acest an.
Însă cea mai spectaculoasă creştere înregistrată în 2020 a fost saltul de 394% înregistrat de acţiunile Supermax. Compania a raportat o creştere de 24% a cifrei de afaceri în primele trei luni ale acestui an datorită exploziei cererii în contextul pandemiei de Covid-19. Compania produce în prezent 24 miliarde mănuşi anual şi vrea ca în anul 2024 să producă 44 miliarde de mănuşi. Graţie creşterii acţiunilor Supermax la bursă, averea fondatorului companiei, Thai Kim Sim, a ajuns la aproximativ un miliard de dolari la începutul acestei luni.
Malaezia a devenit o putere mondială în sectorul mănuşilor de cauciuc în anii 1980, când cererea a început să crească în contextul epidemiei de SIDA. Graţie costului redus cu mâna de lucru, antreprenorii locali au putut să îşi înfiinţeze rapid firme. La costul redus cu mâna de lucru s-au adăugat plantaţiile de arbori de cauciuc şi industria petrolieră locală care a furnizat producătorilor locali materia primă pentru a produce echipamente de protecţie. Asociaţia producătorilor de mănuşi de cauciuc din Malaezia estimează că cererea globală ar putea creşte cu 11% până la 330 miliarde unităţi în acest an, iar două treimi din numărul total ar putea veni din Malaezia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.