Legea nu a fost deocamdată adoptată din cauza unor chestiuni birocratice, după cum anunță responsabilii de finanțe din Italia.
Întârzierea prezentării amendamentului fiscal care acum a fost prezentat parțial, se datorează faptului că președinția Camerei Deputaților a cerut o amânare, după exprimarea indisponibilității de a considera amendamentul admisibil. Totul ar fi însă o chestiune de timp până la adoptare.
Modificările guvernului includ și „creșterea pensiilor minime la 600 de euro pentru toți cei în vârstă de 75 de ani”.
„Am prevăzut o creștere la 80% a indemnizației pentru concediul parental care poate fi atribuită părinților ca alternativă”, adaugă Giorgetti, explicând că s-a constatat o inechitate în ceea ce privește faptul că această indemnizație nu putea fi acordată și pentru tați și „am corectat această creștere a gradului de conștientizare prin eliminarea acestei inechități," a mai spus Giorgetti.
"Am mai decis majorarea cuantumului alocaţiei unice universale recunoscute pentru gospodăriile cu patru sau mai mulţi copii. Am introdus şi măsuri de excludere a burselor pentru studenţii universitari cu dizabilităţi din calculul veniturilor, extinzând beneficiarii", a mai spus el.
Citește mai departe pe Știridiaspora.ro
Ministerul Muncii nu are bani de pensii și cere suma din Fondul de rezervă
Ministerul Muncii cere suplimentarea fondului din care se acordă pensiile printr-un proiect de Ordonanță care se află pe masa de lucru a ședinței de Guvern.
În nota de fundamentare a documentului se spune că: ”Proiectul de act normativ este elaborat potrivit prevederilor art. 28 alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.160/2022 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, la inițiativa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ca urmare a execuției pe primele 11 luni ale anului 2022 potrivit căreia fondurile alocate sunt insuficiente pentru plata drepturilor de pensie până la finele anului”.
În același document se explică de ce este nevoie de mai mulți bani, motivul fiind acela că au fost înregistrate cheltuieli mai mari decât cele estimate deoarece au fost introduse în plată un număr mai mare de dosare de pensionare decât era estimat.
Tot în nota de fundamentare se mai explică faptul că ”Pentru bugetului asigurărilor sociale de stat a fost aprobată inițial suma de 96.214.823 mii lei pentru plata pensiilor, din care până în prezent au fost efectuate plăți în sumă de 89.830.484 mii lei astfel că în acest buget au mai rămas 6.384.339 în condițiile în care plățile estimate a se efectua în luna decembrie pentru achitarea pensiilor sunt de 6.580.339 mii lei iar pentru acoperirea diferenței este nevoie de suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2022 cu suma de 196.000 mii lei”.
Pentru asigurarea plății integrale a pensiilor pentru luna decembrie a.c. este necesară suplimentarea fondurilor în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care să permită majorarea transferurilor către bugetul asigurărilor sociale de stat.
Bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la capitolul 56.01 "Transferuri cu caracter general între diferite nivele ale administrației", titlul 51 ”Transferuri între unități ale administrației publice”, articolul 51.01 ”Transferuri curente”, alineatul 51.01.07 ”Transferuri din bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat”, este de 11.742.170 mii lei. Din acesta, până în prezent au fost utilizate credite bugetare în sumă de 11.531.463 mii lei, diferența de 210.707 mii lei fiind insuficientă pentru asigurarea integrală a sumelor necesare în luna decembrie a.c, ceea ce impune suplimentarea bugetului aprobat cu suma de 196.000 mii lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.