Recunoscut pentru poziţiile şi angajamentele sale de stânga, acest influent intelectual în vârstă de 91 de ani, autor a circa 100 de cărţi şi profesor la Universitatea Arizona, este izolat de două luni în locuinţa sa din Tucson, cu soţia sa braziliană, cu câinele şi cu papagalul lor.Intervievat de France Presse și întrebat cum vede situaţia din SUA, ţara cel mai puternic afectată de pandemia de coronavirus, Chomsky a spus că "nu există o direcţie coerentă".
"Casa Albă este ocupată de un sociopat megaloman, care nu este interesat decât de propria putere, în termeni electorali. Bineînţeles, trebuie să îşi menţină sprijinul bazinului său electoral, care îi cuprinde pe cei cu averi mari şi pe marii directori de companii", a afirmat Chomsky, apreciind că, după venirea la putere, Trump "a distrus orice mecanism de prevenirea a pandemiilor, tăind finanţarea pentru Centrul de Prevenire a Bolilor (CDC), anulând programele de cooperare cu oamenii de ştiinţă chinezi pentru a identifica potenţialii viruşi".
În Europa este mai rău
"SUA au fost extrem de slab pregătite", a adăugat el. Societatea americană "este privatizată, foarte bogată, cu mari avantaje (...), dar dominată de interese private. Nu există un sistem de sănătate pentru toţi, absolut crucial astăzi. Este sistemul neoliberal suprem", a spus el. "În privinţa multor aspecte, în Europa este mai rău, cu programe de austeritate care amplifică pericolul, cu atacuri la adresa democraţiei, cu transferul de decizii către Bruxelles şi birocraţia 'troicii', care nu este aleasă (Comisia Europeană, BCE, FMI - n.r.). Însă cel puţin ea rămâne o structură socio-democrată care aduce un anume sprijin, şi care lipseşte în SUA", a completat filosoful.
Însă el a atras atenţia că, "oricât de gravă e pandemia", "nu este cel mai grav lucru". "Ne vom reveni după pandemie, cu un preţ ridicat. Dar nu ne vom reveni din topirea calotelor glaciare de la poli şi din creşterea nivelului mărilor şi din alte efecte nocive ale schimbărilor climatice", a declarat el.
Chomsky a precizat că fiecare ţară "face ceva, dar nu suficient". "Statele Unite au făcut multe, alergând spre prăpastie, eliminând programe şi reglementări care ar putea atenua catastrofa. Asta este situaţia actuală, dar se poate schimba. Există forţe mondiale care luptă împotrivă. Întrebarea este cum vor apărea aceste forţe. Asta va determina soarta lumii", a explicat el.
Control și supraveghere
Întrebat dacă lumea intră într-o nouă eră, a supravegherii electronice, dat fiind numărul mare de ţări care folosesc tehnologia pentru a-şi monitoriza populaţia pentru a combate virusul, el a atras atenţia că există deja un "potenţial enorm de control şi de supraveghere" şi că, "dacă îi vom lăsa pe giganţii tehnologici să ne controleze viaţa, atunci asta se va întâmpla".
"Există companii care dezvoltă tehnologii ce le permit angajatorilor să vadă ce au angajaţii pe ecranul calculatorului lor, să verifice tot ce tastaţi şi, dacă vă îndepărtaţi de ecran, să contabilizeze asta ca o pauză. 'Internetul lucrurilor' funcţionează deja. Orice obiect domestic conţine ceva electronic. Este practic (...), dar informaţiile ajung de asemenea şi la Google, Facebook şi la guvern. Acest lucru oferă un potenţial enorm de control şi supraveghere, se întâmplă deja, nu e în viitor", a evidenţiat Chomsky.
"Dacă îi vom lăsa pe giganţii tehnologici să ne controleze viaţa, atunci asta se va întâmpla. Se va asemăna cu China, unde există sistem de 'credite' sociale, tehnologie de recunoaştere facială peste tot. Tot ce faci este supravegheat. Dacă treci prin locul nepotrivit, îţi poţi pierde din credite", a mai atenţionat el. Chomsky a subliniat totuşi că nu este ceva "inevitabil", la fel cum nici "schimbarea climatică nu este inevitabilă". "Putem lăsa ca acest lucru să se producă sau putem să îl oprim", a spus el
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.