Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi mai mult decât Volkswagen şi Toyota.
Conducerea Nissan crede că producătorul auto nipon nu a fost tratat corect de către Renault conform legăturilor existente privind capitalul, şi o fuziune ar face ca această inegalitate să fie permanentă. În schimb, în propunerea sa Renault argumentează că o integrare ar maximiza sinergiile în cadrul alianţei franco-nipone, susţine Nikkei.
Reprezentanţii Nissan şi Renault nu au comentat informaţia.
Citește și: Guvernul francez cere integrarea companiilor Renault și Nissan
Luna trecută, publicaţia britanică Financial Times informa în legătură cu intenţia Renault de a relua în următoarele 12 luni discuţiile privind fuziunea cu Nissan.
Analiştii consideră că este o perioadă dificilă pentru Renault - Nissan - Mitsubishi, în condiţiile în care pe cele mai mari pieţele auto globale - China, SUA şi Europa - cererea pentru maşini este în scădere. Aceştia avertizează că alianţa este esenţială în cazul în care companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial.
În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.