'După ce Primăria Capitalei a încheiat 2019 practic în incapacitate de plată, am solicitat Gabrielei Firea un gest de responsabilitate, un buget pentru 2020 care să echilibreze bugetul prin ajustarea cheltuielilor în raport cu veniturile reale. Din păcate, nu ne putem aştepta de la Gabriela Firea la gesturi de responsabilitate, bugetul propus pentru 2020 fiind la fel de delirant ca precedentele. Solicit totuşi primarului Gabriela Firea, în temeiul Legii administraţiei publice locale, o dezbatere publică a Legii bugetului, astfel încât cetăţenii să poată să îşi expună punctul de vedere cu privire la bugetul propus', afirmă Nicuşor Dan, într-un comunicat transmis Agerpres.
Gabriela Firea anunță ”cutremur politic”
Potrivit acestuia, bugetul propus pentru 2020 prevede cheltuieli 'de 7,2 miliarde lei', în condiţiile în care veniturile din ultimii ani 'au fost de 4 miliarde lei/an'.
'Se repetă scenariul din ultimii doi ani. În 2018 s-au estimat veniturile la 5,7 miliarde lei, dar s-au realizat doar 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puţin. Cheltuielile au fost de 4,7 miliarde lei, de unde un deficit de jumătate de miliard de lei. În 2019 s-au estimat veniturile la 6,8 miliarde lei ,dar s-au realizat doar aproximativ 4,2 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai puţin (până în noiembrie se realizaseră venituri de 3,8 miliarde lei). Cheltuielile pentru 2019, estimate iniţial la 6,8 miliarde lei, au fost probabil de aproximativ 5 miliarde lei, de unde un nou deficit de aproximativ 1 miliard de lei', susţine Nicuşor Dan.
El spune că structura bugetului pentru 2020 este 'foarte asemănătoare' cu bugetul din 2019. 'De exemplu, ajutoarele sociale în numerar, celebrele vouchere, sunt de 341 milioane lei (423 milioane lei împreună cu logistica aferentă), adică 10% din bugetul real', mai menţionează Nicuşoar Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.