Rectorul Academiei de Studii Economice din București a spus că un aspect foarte important care a fost rezolvat cu această nouă Lege a educației este că: ”Am câștigat foarte mult la autonomie. Ăsta este lucrul cel mai important. Este foarte important că s-a eliminat restricția, fiind o lege specifică, specială, restricția de a bloca soldurile la final de an. Dacă nu exista acestă modificare, riscam să nu ne folosim economiile pe care le strângeam în cursul anului. Avem posibilitatea să asigurăm premii pentru colegii noștri care sunt preocupați de cercetare. Premiile erau excluse prin lege. Nu aveam voie să acordăm premii, făceam noi fel de fel de măsuri, luam măsuri care, sigur că erau legale, dar plăteam în timp, aveam salariul diferențiat. Salariul acesta este maximum sau diferențiat este maxim 30% și dacă un coleg al nostru scria trei articole, riscam să nu le plătim pe toate”, a arătat Istudor.
Profesorul a mai enumerat câteva aspecte benefice ale noii legi și anume: ”Posibilitatea înmatriculării studenților străini până la finalul semestrului, primeau greu acele scrisori de acceptare. Asigurarea stagiului de pregătire doctorală de patru ani. Dacă facem o statistică în universități, vom vedea că puțini finalizau studiile în trei ani. Includerea burselor în granturile doctorale, includerea în comunitatea universitară a personalului administrativ. Sigur, în vechea lege îi spuneam personal nedidactic. Acum, probabil revenim la personalul administrativ de dinainte”.
Rectorul ASE a mai spus că: ”După părerea mea, am putea să găsim, dacă suntem cârcotași, câteva lucruri care, mă rog, sunt discutabile, inclusiv organizarea studiilor universitare de doi ani. Nu văd cum ar putea să ajungă un specialist cu doar doi ani de studiu, mai ales pe zona ciberneticii”, a mai comentat profesorul Nicolae Istudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.