"Costurile pregătirii în România, raportul calitate-preț în ceea ce privește pregătirea profesională este unul fantastic. Un exemplu de la Universitatea Sapientia, am fost în noiembrie, aveau bugetul, cât tot bugetul României din învățământul superior, adică un miliard de euro, iar noi cu 80-90 milioane de euro buget, ca Universitate, suntem puternici. Ne batem cu astfel de Universități și este drept că facem față.
Anual dacă ne uităm în datele statistice vom vedea că bugetul și la noi a crescut. (...) Comparativ, în Italia aveau 7.000 de euro/ student și gândind la raportul pe care-l avem noi, avem 1.200 de euro/ student, sigur și costurile sunt altele.
Mă bătea un gând, de ce n-am finanța noi toți studenții care sunt înscriși în anul 1, avem admiterea, iar în momentul când îi vom vedea câți vor să învețe, să-i finanțăm și pe cei de la taxă, pentru că nu cred ca ar fi un efort prea mare, atâta timp cât finanțarea este de 1.200 de euro.
Costurile la taxă la ASE
Noi avem la licență 4.000 de lei/an, la masterat 5.000 de lei/an și la doctorat 10.000 de lei/an. Taxele pentru studii nu le putem acoperi din fonduri europene, putem acoperi investițiile, căminele, cladiri. Acum avem acest proiect care este extraordinar de bun pentru digitalizare, toate Universitățile prin PNRR au obținut sume foarte mari. De exemplu noi avem 38 de milioane de lei alocați pe 3 ani", a declarat Nicolae Istudor, rectorul ASE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.