Nicolae Ciucă a declarat că: ”Am convenit ca la nivelul structurilor din Ministerul de Finanțelor care au în responsabilitate colectarea banilor la bugetul de stat să se prodică o serie de înlocuiri la nivelul conducerii instituțiilor și aici mă refer la ANAF, la Vamă și la Marii Contribuabili”, a afirmat primul ministru.
Șeful Guvernului a mai explicat că: ”În felul acesta am convingerea că împreună cu echipa de conducere a ministerului și cu toate măsurile pe care le-am luat în ceea ce privește implementarea sistemelor digitale pentru monitorizarea și evaluarea riscurilor la nivelul acestor instituții, să asigurăm o colectare pe măsura așteptărilor și asumărilor din Programul de Guvernare, deoarece atunci când am preluat guvernarea în noiembrie 2021 și am discuta de măsurile de creștere a veniturilor, am convenit că vom introduce măsuri de colectare, despre factura electronică, de radarul mărfurilor”, a spus Ciucă după care a adăugat că: ”Toate aceste instrumente funcționează, însă probabil că nu funcționează în conformitate cu potențialul pe care îl au”, a arătat oficialul.
Premierul a atras atenția noilor directori din instituțiile menționate că au obligația de a pune în valoare tot ceea ce s-a pus la dispoziție pentru colectarea cât mai corectă.
Din declarația premierului Ciucă deducem că acesta cere și a lui Ionuț Mișa, director în ANAF și șeful de la șeful de la Marii Contribuabili.
Te-ar putea interesa și:
Nicolae Ciucă, pus în fața unui val de demisii
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, și a spus că este nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni.
"Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget. Avem nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni. L-am demis, azi, pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi am luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituţii trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaţilor şi eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei şi vom răspunde nevoilor sociale", a scris Nicolae Ciucă într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Șeful Executivului a mai scris că: ”L-am demis, azi, pe șeful Autorității Naționale a Vămilor și am luat act de demisiile șefilor ANAF și Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Reformarea acestor instituții trebuie accelerată, prin digitalizare, profesionalizarea angajaților și eficientizarea procedurilor de lucru. Doar astfel vom putea valorifica în interes public rezultatele bune ale economiei și vom răspunde nevoilor sociale”.
Primul ministru a mai spus că, ”Prin continuarea programelor de investiții masive, colectare corectă a veniturilor la buget și exploatarea resurselor noastre naturale, România va intra într-o nouă etapă de modernizare, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”.
Demisia lui Lucian Heiuș vine după ce ministrul Finanțelor a afirmat în urmă cu o lună că ANAF nu și-ar fi făcut treaba și nu a colectat banii necesari pentru buget, un lucru despre care Lucian Heiuș, a spus în demisia sa că: "Mi-am înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituţie şi le mulţumesc colegilor mei pentru profesionalismul şi implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulţumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reuşit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR şi toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate şi respect faţă de contribuabili. În 2022, am reuşit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent, şi să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, faţă de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei. În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11,451 miliarde de lei", a explicat fost șef al ANAF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.