Paradoxurile plafonării prețurilor la energie. Expert: S-a ajuns la o absurditate

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Energiei îi îndeamnă pe români să facă economii: Şi eu mai sting becul după ce ies din cameră
Ministrul Energiei îi îndeamnă pe români să facă economii: Şi eu mai sting becul după ce ies din cameră

Începând de astăzi a intrat în vigoare noua schemă de ajutor pentru energie. Plafonarea prețurilor este una corectă? 

Analistul Adrian Negrescu a comentat subiectul. ”Este o plafonare discrimatorie, care introduce niște norme absurde, care nu au legătură cu efectul și dorința noastră de a stimula consumul, având în vedere că această economie trăiește din consum. Dar dacă vii și spui oameni că un consum mai mic înseamnă și o factură mai mică, asta înseamnă un paradox economic”, a spus exepertul. 

El a precizat că nu este singurul paradox. Pentru că, a continuat analstul, ”s-a ajuns ca persoanele fizice care consumă peste 300 de kwh pe lună și nu vorbim despre niște bogați, pentru că dacă ai în casă un cuptor electric, un aparat de aer condiționat și un boiler, acest plafon se depășește cu siguranță. Este vorba despre vreo 2 milioane, deși eu cred că sunt mai mulți, aproape 3 milioane de consumatori care trec de acest plafon și care, din păcate, vor plăti tarife mai mari decât companiile din România”, a apreciat Adrian Negrescu. 

”Vă dați seama unde s-a ajuns? De ce? Pentru că domnul Popescu nu ne explică motivul acestei decizii. Îl știm noi: vor mai mulți bani la buget și cu cât sunt facturile mai mari, cu atât statul încasează mai mulți bani. Din punct de vedere economic se impune, practic, o discriminare între categoriile de consumatori, o discriminare între consumatorii persoane fizice și consumatori persoane juridice, o absurditate din punct de vedere economic, fapt care nu îl vedem în nici o altă țară europeană. Numai la noi s-a ajuns la niște praguri de consum absolut ireale din punct de vedere economic”. a concluzionat analistul pentru RealitateaTV. 

Citește și Negrescu, sfat pentru români: Cum să vă gestionaţi bugetul pentru a evita problemele

"E o perioadă plină de provocări, cu creșteri de prețuri la energie, la carburanți, la alimente. Trecem, privim vremuri tulburi în care este esențial să fim atenți pe ce ne cheltuim banii. Creșterea prețurilor ne-a mâncat deja din puterea de cumpărare, dăm mai mulți bani pentru mâncare, pentru utilități, pentru transport și servicii, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive. Războiul din Ucraina, sancțiunile la adresa Rusiei și Belarus ne vor afecta direct, așa că trebuie să fim atenți cu banii. În această perioadă, este esențial să cheltuim cu cap, pe lucrurile esențiale, și să încercăm, dacă avem de unde, să ne punem niște bani deoparte.

În lei, în euro, în dolari, e bine să ai bani măcar pentru a-ți plăti ratele, utilitățile, să ai de mâncare și întreținere măcar pentru 2 luni. Este esențial să evităm cheltuielile neesențiale, să ne gândim de două ori dacă ne trebuie lucrurile pe care le vedem în magazine sau pe internet, chiar dacă sunt la promoție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 371157.38RON
1 ETH = 8021.99RON
1 LTC = 369.55RON
1 XRP = 9.03RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel