Negrescu îl desfiinţează pe Câciu: Încearcă să acopere realitatea. Salariul său din ce bani e plătit?

Dana Mihai |
Data publicării:
EXCLUSIV

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat afirmația ministrului de Finanțe în care explică faptul că bugetarii nu sunt ținuți în spate de oamenii care lucrează la privat.

"Încearcă să manipuleze opinia publică"

"Ministrul Finanțelor încearcă, destul de stângace, să justifice lipsa măsurilor de reformă din sectorul bugetar printr-o declarație cel puțin originală. Nu îl suspectez pe Adrian Câciu că n-ar cunoaște ABC-ul economiei, însă îl suspectez că încearcă să manipuleze opinia publică, punând gaz pe focul dezbaterii legate de salarizarea din sectorul privat vs. cel public.

Din ce bani își construiește statul bugetul? Din ce bani este plătit salariul său? Nu din banii adunați din sectorul privat? De unde vin banii cu care angajăm și plătim bugetarii? Nu din taxele plătite de companii, de fiecare român în parte. Rolul ministrului Finanțelor nu este acela de a împărți românii în bugetari și privați și de a susține partea unora. Este de susține drepturile tuturor, de a nu face discriminări, cum se întâmplă în prezent, între angajații de la stat și cei din privat", a declarat analistul.

"Publicul său țintă este bugetarul, nu privatul"

"Dl. Câciu induce o falsă problemă, încercând să acopere realitatea din România – faptul că avem un aparat bugetar uriaș, de peste 1,2 milioane de oameni, în condițiile în care Polonia, cu dublul populației, are 900.000. Dl. Câciu uită să menționeze că bugetul alocat salariilor din sectorul bugetar s-a dublat în ultimii 6 ani, că, spre deosebire de sectorul privat, locurile de muncă ale bugetarilor sunt protejate indiferent de vremuri, de situația economică, că angajații statului primesc în continuare sporuri, prime, bonuri de vacanță și alte facilități. 

Ministrul de Finanțe mai uită un lucru relevant – că statul este, în mod paradoxal, principalul datornic la plata asigurărilor sociale și de sănătate. Faptul că dl. Câciu vorbește de ,,ajutoarele’’ acordate celor din sectorul privat pentru a rezista crizei economice confirmă, dacă mai era vreo îndoială, că publicul său țintă este bugetarul, nu privatul care a suferit și suferă în continuare de pe urma ,,măsurilor de protecție’’ oferite de stat", a explicat Adrian Negrescu.

"Vrem date, cu estimări, cu calcule, nu vorbe"

"Aș vrea ca domnul Câciu să ne ofere date concrete despre reformele din sectorul bugetar, despre eficientizarea aparatului public, despre costul per angajat pe care îl plătim pentru serviciile oferite de stat. Să vină cu date, cu estimări, cu calcule, nu cu vorbe. Aș vrea ca ministrul de Finanțe să vorbească ca un tehnocrat, ca un finanțist, și să lase șefului de la partid, dl. Ciolacu, declarațiile în care asociază statul cu persoana, cu decidentul politic. Statul nu este dl. Ciolacu și nici dl. Câciu. Funcționarii publici sunt angajații noștri, puși acolo să ne administreze banii eficient, nu să se laude cât plătesc ei din banii noștri, ai tuturor", a adăugat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5295
Diferența 0.0179
Zi precendentă 4.5116
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5295 RON
GBP flag1 GBP = 5.8826 RON
CHF flag1 CHF = 5.2969 RON
AUD flag1 AUD = 2.8108 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.1990 RON
HUF flag1 HUF = 0.0123 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4551 RON
XAU flag1 XAU = 450.1929 RON
Monede Crypto
1 BTC = 380261.76RON
1 ETH = 8238.48RON
1 LTC = 383.51RON
1 XRP = 9.63RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel