O fotografie care a imortalizat înfrângerea Americii în Vietnam, arătând evacuații urcând într-un elicopter de pe acoperișul unei clădiri, acum s-a răspândit rapid pe rețelele de .
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a minimizat ieșirea pripită a Americii, spunând că „acesta nu este în mod evident Saigon”. Vorbind duminică pe ABC This Week, Blinken a spus: „Oamenii noștri pleacă de acolo și se îndreaptă către aeroport”.
El a confirmat, de asemenea, că lucrătorii Ambasadei SUA distrugeau documente și alte obiecte înainte de a fugi din ambasadă, dar a insistat că „acest lucru se face deliberat, se face într-un mod ordonat și se face cu forțele americane de acolo. ”
"Nu va exista nicio circumstanță în care veți vedea oameni ridicați de pe acoperișul unei ambasade a Statelor Unite din Afganistan", a spus și Joe Biden
Cu toate acestea, în urma recentelor ofensive ale talibanilor, capturarea ambasadei de la Kabul și evacuarea recentă în masă a cetățenilor americani din țara devastată de război dovedesc contrariul.
Care sunt de fapt interesele în Afganistan ANALIZĂ
Personalul ambasadei SUA la Kabul părăsea Afganistanul, în timp ce forțele talibane au intrat în capitală, duminică dimineață. Talibanii s-au îndreptat spre palatul prezidențial pentru a pregăti terenul pentru o „tranziție pașnică a puterii”.
Washingtonul a declarat joi că, pentru a efectua evacuarea personalului american de la ambasada sa din Kabul, 3.000 de soldați americani vor asigura paza aeroportului, 1.000 vor fi trimiși în Qatar pentru sprijin tehnic și logistic, în timp ce 3.500 până la 4.000 vor fi poziționați în Kuweit pentru a fi desfășurați dacă este nevoie.
Joi, oficialii americani s-au grăbit să răspundă la întrebări despre misiune, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, refuzând să o descrie ca fiind o ”operațiune de evacuare necombatantă”.
Cea mai faimoasă ”operațiune de evacuare necombatantă” a fost Operation Frequent Wind, în timpul căreia peste 7.000 de civili vietnamezi au fost evacuați din Saigon în 29 și 30 aprilie 1975, cu elicopterul.
Întrebat despre imaginea diplomaților americani care pleacă sub protecție militară și comparațiile inevitabile cu căderea Saigonului, Kirby a încercat să sublinieze diferențele.
"Nu eliminăm complet prezența noastră diplomatică pe teren", a spus el. "Nimeni nu abandonează Afganistanul, nu se îndepărtează de el. Face ceea ce trebuie la momentul potrivit pentru a ne proteja poporul."
Evacuarea Saigonului în 1975
Evacuarea Kabulului în 2011
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.