Progresele rapide ale inteligenței artificiale (IA) stârnesc dezbateri, experții confruntându-se pentru a decide dacă IA poate fi un binefăcător al umanității sau condamnarea acesteia. Într-un recent interviu, Hugo de Garis a descris o viziune apocaliptică în care acești roboți, cunoscuți și sub numele de Artillects, sau "mașini masiv inteligente asemănătoare cu zeii", ar putea deveni într-o zi specia dominantă pe Pământ, iar noi trebuie să ne pregătim pentru această posibilitate.
Expertul în inteligență artificială de origine australiană Hugo de Garis, care a tras semnalul de alarmă, a lucrat timp de mulți ani la Starlab din Belgia și, ulterior, la Universitatea Utah din SUA și la Universitatea Wuhan din China, unde a proiectat și "creiere artificiale". De-a lungul carierei sale, a ocupat funcții în cadrul unora dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume și și-a oferit expertiza în calitate de consultant al ONU și al Marinei americane.
În cartea sa din 2005, The Artilect War: Cosmists vs. Terrans: A Bitter Controversy Concerning whether Humanity Should Build Godlike Massively Intelligent Machines, Garis prezice că viitoarele conflicte dintre oameni și inteligența artificială ar putea duce la moartea a miliarde de oameni până la sfârșitul secolului XXI.
O nouă rasă dominantă ar putea apărea
În cadrul interviului, profesorul a vorbit mai întâi despre singularitatea tehnologică, un punct ipotetic din viitor în care progresul tehnologic devine incontrolabil și ireversibil. El a evidențiat evoluțiile recente în domeniul inteligenței artificiale, în special apariția ChatGPT, care a luat cu asalt lumea. Această tehnologie este capabilă să producă texte de nivel uman, ceea ce reprezintă un salt major în ceea ce privește capacitățile de inteligență artificială.
Deși aceste progrese sunt impresionante, ele vin și cu provocări. Profesorul a subliniat că, deși mașinile precum ChatGPT pot genera text, acestea nu au o înțelegere cuprinzătoare a lumii. În esență, acestea sunt "genii idioate" - foarte pricepute într-un domeniu, dar lipsite de o înțelegere globală.
Expertul a comentat însă că în anii următori IA se va apropia tot mai mult de inteligența umană și ne va depăși în viitorul previzibil.
Garis a avertizat că răspândirea rapidă a acestor tehnologii este un motiv de îngrijorare pentru viitor. Pe măsură ce mașinile devin tot mai inteligente, acestea ar putea să se reproiecteze pe ele însele, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a inteligenței lor. Acest lucru ar putea duce la depășirea inteligenței umane de către mașini, ceea ce ar putea duce la o schimbare în ceea ce privește dominația speciilor, a mai explicat profesorul.
El a sugerat, de asemenea, că mașinile ar putea deveni entități de tip "zeu" capabile să creeze universuri. Făcând o paralelă cu credințele religioase, el a sugerat că universul nostru ar putea fi o creație a unei entități anterioare asemănătoare unui zeu.
Un război viitor
Profesorul a prezis un viitor război, pe care l-a numit "Războiul Artilect", între două facțiuni: cei care susțin dezvoltarea mașinilor superinteligente (cosmiștii) și cei care se opun (terranii). Potrivit acestuia, terranii nu vor fi dispuși să accepte un viitor în care oamenii nu vor mai fi specia dominantă.
Este doar o chestiune de timp până când omenirea va trebui să aleagă: fie să oprească dezvoltarea inteligenței artificiale, despre care Garis spune că nu este realist, fie să accepte că, mai devreme sau mai târziu, noi, ca rasă umană, vom cădea din nou pe locul doi. Expertul prezice că acest lucru va conduce la război deoarece majoritatea oamenilor nu vor tolera să fie pe locul doi între rase iar războiul ar putea pune capăt acestei stări de lucruri.
În general, ascensiunea inteligenței artificiale prezintă atât oportunități, cât și provocări. În timp ce progresul este, fără îndoială, impresionant, acesta ridică, de asemenea, întrebări existențiale cu privire la locul pe care îl ocupă omenirea în viitor. Ritmul rapid al progreselor în domeniul inteligenței artificiale sugerează că aceste întrebări ar putea deveni centrul dezbaterilor politice și filosofice globale în următoarele decenii.
Hugo de Garis on The Artilect War
— Joe Allen (@JOEBOTxyz) February 11, 2023
Hope you enjoy the happy ending pic.twitter.com/d1YfTT1wNJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.